8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.03.2020 / 15:13 KORONAVIRUS - Koronavirus

U završnici uspostava primarnog izolatorija u Goraždu

U završnici uspostava primarnog izolatorija u Goraždu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Tim Kantonalne bolnice Goražde užurbano radi na uspostavi primarnog izolatorija  za oboljele od koronavirusa. Riječ je o privatnom stambenom objektu koji je za ove potrebe ustupio Goraždanin Zijad Ćurović koji trenutno živi u Danskoj.

Primarnim izolatorijem koji će činiti prizemlje i dva sprata upravljat će Kantonalna bolnica Goražde, a direktorica ove zdravstvene ustanove prim. dr Nermina Kamenica naglašava da je do sada  urađen značajan dio posla.

 -U prizemlje se ubacuje jedan dio opreme. Jučer u poslijepodnevnim satima smo dobili četiri respiratora koji se stavljaju u funkciju.  Mnogo posla se uradilo, od same dezinfekcije, unošenja opreme, lijekova, dezinfekcionih sredstava, očekujemo aparaturu koju su obezbjedili Vlada BPK i UNDP gdje je između ostalog i pokretni rentgen aparat i još dosta opreme koja je neophodna – pojasnila je dr. Kamenica.

Dodala je da se očekuju i sredstva od  BH telekoma  za respiratore, kao i donacije od goraždanskih privrednika. Navodi da je dugačak spisak donatora kojima su u ovoj ustanovi neizmjerno zahvalni.

Proteklih dana na adresu Kantonalne bolnice stigao je značajan dio zaštitne opreme za medicinsko osoblje koju su pored institucija obezbjedili i goraždanski privrednici  kao i pojedine organizacije.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS  jučer je između ostalog dopremio i 96 testova za korona virus  odnosno prajmera koji se koriste za testiranje u kliničkom centru. Sve ovo ukazuje na znatno bolju spremnost   ove zdravstvene ustanove u suočavanju sa pandemijom korona virusa.

-Spremnost je dobra kao i sama organizacija. Imamo opreme, ali moram naglasiti da u slučaju da se ne daj Bože pojavi  veći broj pacijenata, moramo obezbjediti još. Jučer nam je i UNDP isporučio prvu količinu zaštitne opreme za naše uposlenike koju do sada nismo imali, poput zaštitnih maski sa respiratorijima tu je i donacija Crvenog polumjeseca kao i sve ono što poduzima  kantonalni štab CZ koji je izvršio opremanje izolatorija, a koji bi trebao zvanično u funkciji za dva -tri dana – naglasila je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.     

Uz adekvatno opremanje ove zdravstvene ustanove  i samog izolatorija te medicinskog osoblja, u Kantonalnoj bolnici ovih dana pažljivo se radi i na protokolima koji definišu put eventualnih pacijenata oboljelih od koronavirusa, od trenutka prijema u izolatorij...

-U početku će pacijenti biti smješteni na gornjim spratovima. Dogovorili smo da intenzivnu njegu organizujemo u prizemlju izolatorija, s obzirom da u bolnici imamo jednu hiruršku i jednu internističku jedinicu, ali ni jedna ne odgovara zahtjevima smještaja pacijenata sa koronavirusom. Obzirom da u ovom prostoru imamo adekvatnu širinu, malo smo ga reorganizirali kako bi zadovoljili standarde za smještaj i skrb takvih pacijenata. Ukoliko pacijenti budu trebali neku respiratornu potporu, sa gornjih spratova bit će smješteni u intenzivnu njegu gdje će biti smješteni respiratori koje smo dobili i koje još očekujemo, a ukoliko pacijenti budu  teškog stanja i budu trebali multidisciplinarni, terapijski ili dijagnostički  pristup koji mi nemamo, sa direktoricom KCUS-a smo dogovorili da budu transportovani u Sarajevo - pojašnjava  spec. anesteziolog - reanimatolog dr. Elvira Kazagić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo