16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.03.2020 / 14:52 KORONAVIRUS - Ministar finansija KS

Halebić: Račun u trezoru KS je za pomoć građanima

Halebić: Račun u trezoru KS je za pomoć građanima
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić izjavio je da svi građani koji žele da novčanim sredstvima pomognu drugim građanima, kojima je u ovom periodu pomoć neophodna, da to mogu učiniti putem računa u okviru trezora Kantona Sarajevo.

- To je očekivan korak u kojem građani i druga pravna lica mogu pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna. Ovu liniju smo otvorili jer je u ovom trenutku trezor KS  najsigurniji račun u Kantonu Sarajevo.  Kao Vlada ne možemo nigdje drugo otvoriti račun nego u trezoru i to je u skladu sa federalnim Zakonom o trezoru. Svaki dan na poslovima trezora, unosu plaća i slično, radi 20 do 30 visokostručnih ljudi – rekao je Halebić na današnjoj zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS.

Kaže da će se obezbijediti potpuna transparentnost utroška navedenih sredstava, koja se budu uplaćivala. Zbog toga je pozvao Skupštinu KS, kao najveće zakonodavno tijelo u kantonu, da odredi dva ili više predstavnika koji će sa ostalim iz nadležnih institucija vršiti nadzor nad utroškom tih sredstava.

- Iz te budžetske linije neće biti isplaćena ni jedna marka za dnevnice, isplate plaća ili komisije bilo kome od budžetskih korisnika.  Cilj nam je da omogućimo transfer od građana koji u ovom teškom trenutku žele da pomognu prema drugim građanima kojima ta pomoć treba – podvukao je Halebić.

Također, potvrdio je da se prema finansijskom planu u Zavodu zdravstvenog osiguranja nalaze dovoljna sredstva za finansiranje usluga zdravstvene zaštite.

U narednim periodima najavio je uštede kroz rebalans budžeta KS, a  kako bi se preusmjerila određena sredstva.  

- Odgovorno upravljamo finansijskim sredstvima – poručio je Halebić na pres-konferenciji.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo