8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

28.03.2020 / 13:50 KORONAVIRUS - Krizni štab

Nenadić: Novi klaster u KS, 15 pozitivnih na koronavirus

Nenadić: Novi klaster u KS, 15 pozitivnih na koronavirus
Mario Nenadić / Fena - Vijesti.ba
Premijer KS Mario Nenadić kazao je kako u KS do sada ima 15 osoba zaraženih koronavirusom, pišu Vijesti.ba.

“Vlada KS je od 11. marta uvela brojne mjere poput ograničavanja kretanja i formiranja izolatorija. Jučer smo samo 350 migranata smjestili u prostore namijenjene za zbrinjavanje migranata“, kaže Nenadić.

Nenadić je istakao da će Vlada KS razgovarati i o krizi u privredi koja će se odraziti i na radna mjesta.

Nenadić je kazao kako Kanton Sarajevo uz podršku UNDP-a ide u veliku nabavku respiratora i medicinske opreme vrijednu 6,5 miliona KM.

“Tri i po miliona KM tražili smo jučer od Vlade FBiH, da milion ide za sektor zdravstva, milion za privredu i milion i po za druge sektore“, rekao je Nenadić.

Nenadić je dodao da će KS tokom dana dobiti skoro 4.000 testova, a testiranja će se vršiti u tri laboratorija.

Kantonalni premijer je zahvalio građanima što poštuju disciplinu i istakao je da je do sada procent onih koji krše pao na pet posto.

Šefica Kriznog štaba KS Aida Pilav kazala je danas na konferenciji za medije da na prostoru sarajevskog kantona postoji šest klastera osoba oboljelih od koronavirusa, a novi je otvoren jutros, pišu Vijesti.ba.

''Od 15 pozitivnih slučajeva koronavirusom zabilježen je jedan smrtni ishod“, kazala je Pilav.
 
Ona je dodala kako je izricanje mjere samoizolacije najznačajnija javna zdravstvena mjera i njeno poštivanje je izuzetno značajno kod ovakve vrste epidemije.

''Sa današnim danom imamo otvorenih šest klastera u KS, jedan je otvoren jutros zbog sastanka u Sarajevu sredinom marta mjeseca. Sada smo u situaciji da “hvatamo“ te pozitivne slučajeve iz perioda u kojem su bile visoko preporučene mjere odgađanja i zabrane javnih skupova'', kazala je Pilav.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo