18°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

27.03.2020 / 15:30 KORONAVIRUS - Sastanak u Sarajevu

Satttler i Radončić: Podrška i pomoć EU su neupitne

Satttler i Radončić: Podrška i pomoć EU su neupitne
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas se sastao sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU za BiH Johannom Sattlerom.

Ovom prilikom istaknuta je važnost i uloga Evropske unije i Evropske komisije i njena spremnost da pomogne BiH i njenim građanima u najtežim trenucima sa kojim će se zemlja i svi njeni građani suočiti.

Ambasador Sattler potencirao je važnost što efikasnijeg odgovora na medicinski aspekt krize, ali i hitnu potrebu da se pripreme ekonomski i socijalni programi za saniranje ekonomskih šteta sa kojima će se BiH, kao i druge države, suočene s pandemijom, svakako morati izboriti.

Sugovornici su se složili da svaka pomoć i njeno trošenje trebaju biti maksimalno transparentni i u tom smislu Radončić je, kao predsjednik Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, sugerirao da bi ekspertska pomoć EU bila veoma dragocjena.

Ambasador Sattler je na kraju istaknuo važnost problema što humanijeg odnosa prema migrantima, kao naprimjer kada je u pitanju šatorsko naselje Lipa pored Bihaća – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo