9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

20.03.2020 / 08:34 BiH - Pune ruke posla

OS BiH angažovane na sve strane: Od granica do gašenja požara

Oružane snage BiH jučer su počele sa postavljanjem šatorskih naselja sa krevetima na osam graničnih prijelaza.

Oružane snega BiH svoje su ljudske kapacitete i materijalno-tehnička sredstva dali na raspolaganje kako odluči Koordinaciono tijelo odnosno Vijeće ministara.

Istovremeno, Oružane snage BiH angažovane su jučer na gašenju požara u općini Drvar.

Jučer u jutarnjim satima od Oružanih snaga BiH hitno je zatraženo angažovanje helikoptera UH-1H na gašenju šumskog požara nastalog na širem području Općine Drvar. Helikopterske jedinice Oružanih snaga nastavit će aktivnosti na gašenju požara se nastavljaju do konačne lokalizacije požara. 

Pored zadataka poput ovoga, helikopterske posade Drugog helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane (ZS i PZO) Oružanih snaga BiH izvršavaju ostale aktivnosti kao što je smjena ljudstva na radio-relejnom čvorištu Pločno, na planini Čvrsnici, koji je izvršen uporedo sa pripremom za gašenje požara.

Uz angažman Oružanih snaga BiH za potrebe pružanje pomoći civilnim organima u prevenciji i spriječavanju širenja korona virusa, izvršenjem današnjih zadataka i radom u specifičnim uslovima snijega i požara, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, helikopterske jedinice OS BiH pokazuju svoju spremnost i obučenost u realizaciji zakonom propisane misije podrške civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda.

Ovo je prva ovogodišnja misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo