7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

18.03.2020 / 14:50 KORONAVIRUS - Koronavirus

Mostarski muftija pozvao na pridržavanje svih mjera opreza

Mostarski muftija pozvao na pridržavanje svih mjera opreza
Foto: Muftijstvo mostarsko

Svi zajedno suočavamo se s opasnošću širenja pandemije koronavirusa u našoj zemlji, regiji i čitavom svijetu, što od nas vjernika traži razboritost i trezvenost u ponašanju, kao i pridržavanje svih mjera opreza propisanih od strane nadležnih službi i...

 ...državnih organa – kazao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović u apelu upućenom stanovništvu.

"Sada smo u takvoj situaciji da moramo poduzeti sve mjere da zaštitimo zdravlje i živote svih ljudi i do kraja se disciplinirano pridržavati onoga što nam naređuje medicinska struka i nadležni organi vlasti na svim nivoima. Vjera je dio realnog života i stvarnosti, te vjernici u ovoj situaciji moraju osobnim primjerom pokazati da svojim odgovornim ponašanjem doprinose sprječavanju širenja ove opake zarazne bolesti", poručio je mostarski muftija u svom apelu.

Dodao je kako je u ovoj izvanrednoj kriznoj situaciji za našu zemlju odlučeno da se u džamijama kao potencijalnim mjestima prenošenja i širenja zaraze koronavirusom do daljnjeg suspendiraju sve zajedničke ibadetske aktivnosti, a da se kontinuitet džemata održava i čuva učenjem ezana u propisanom namaskom vremenu.

"Apeliramo na sve naše vjernike da poštuju ovu odluku koju je donijelo Vijeće muftija, odnosno najviši vjerski organ Islamske zajednice, te da u ovom vremenu velike kušnje u obiteljskom krugu budu posvećeni prakticiranju različitih oblika ibadeta, stalnih i dobrovoljnih namaza, učenja Kur'ana, zikra i dova Bogu da od nas otkloni stanje nesreće i teškoće", kazao je muftija Dedović.

Pozvao je vjernike da budu solidarni i suosjećajni, da učine sve što mogu kako bi se ublažili razmjere nepogode te da ni u kojem slučaju ne zloupotrebljavaju krizu kao priliku za stvaranje monopola na tržištu i osobno bogaćenje.

"Naša posebna pažnja, briga i podrška treba biti okrenuta prema zdravstvenim radnicima i svim drugim nadležnim službama čiji radnici rade na suzbijanju širenja ove zarazne bolesti među stanovništvom. U ovim danima budimo vjernički prisebni i odgovorni", stoji u apelu mostarskog muftije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo