14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

17.03.2020 / 19:21 KORONAVIRUS - Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Moramo sačuvati živote, radna mjesta, najveći otpor virusu je ponašanje građana

Radončić: Moramo sačuvati živote, radna mjesta, najveći otpor virusu je ponašanje građana
Fahrudin Radončić / Vijesti.ba
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, koji je danas imenovan i na čelo Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje, kazao je danas, gostujući na Televiziji N1, da je prvi put u poslijeratnoj historiji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće ...

... te da BiH u ovoj situaciji djeluje kao jedan državni organizam.

- Nasreću, u fazi smo kada nemamo još nijednog preminulog. Vidite i sami, veoma objektivno informirate javnost, mnogo je ljudi koji umiru u Italiji i drugim zemljama. Prvi talas tek dolazi do nas i mislim da su se naše medicinske institucije, pa i drugi, našli u situaciji da su imali vremena da se pripremimo i zaista želim da vjerujem da tu krizu očekujemo kao društvo mnogo spremnije iako posljedice niko ne može predvidjeti. Meni je najvažnije da smo uspostavili neke stvari, da smo odblokirali Vijeće ministara upravo na ovom virusu, da je Vijeće ministara počelo da radi. Imali smo desetak ili 15 dana jednu blago nelegalnu situaciju, gdje sam ja svojom odlukom morao narediti Graničnoj policiji da pooštri režim, a to je u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara. Prekjučer smo legalizirali tu poziciju, zabranili nekim stranim državljanima iz pojedinih zemalja da uđu i sada smo, nakon što smo momački nosili teret tih petnaestak dana, Granična policija i Ministarstvo sigurnosti, došli u situaciju da su napokon počeli da reagiraju i republički, a tu mislim na RS i vlade entitetske, kantoni su se probudili i sada zaista imamo jednu situaciju da se kod svih vidi entuzijazam da se "pobijemo s krizom" - kazao je Radončić.

Deblokirali kamion sa sirovinama za proizvodnju lijekova

Koordinaciono tijelo na čijem je čelu treba uspostaviti hijerarhiju kako bi se znalo ko šta u zemlji radi, kako bi moglo, u slučaju nestašica, naprimjer, djelovati preventivno. Time su svi odgovorni stavljeni pod državni kišobran. Osim uloge za zaštitu i spašavanje, ovo tijelo ima i naredbodavnu funkciju.

- Ovo je prvi put u poslijeratnoj historiji BiH da je praktično proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH i time smo pokazali da je BiH jedan državni organizam, što je veoma važno. Ovo koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje ima koordinirajuća, a, ne daj Bože, u nekim trenucima i naredbodavnu funkciju. Vidite šta se dešava na terenu. Banja Luka zabranjuje rad kafićima, restoranima, u Sarajevu se pušta. Moramo tu djelovati koordinirajuće da, jednostavno, cijela BiH ima jedinstvene mjere, a te mjere ne donosi ministar sigurnosti, nego prvenstveno medicinska struka. Morat ćemo voditi računa kako da pomognemo našim ljudima. Brzom sam reakcijom i zahvaljujući dobrim relacijama s Hrvatskom, koji su bili ugroženi, deblokirao 700 kamiona prema BiH na italijansko-slovenačkoj granici. Danas sam uspio da deblokiram kamion, što je strateški važno, sa sirovinama "Bosnalijeka" i da iz Mađarske doveze sirovinu za proizvodnju upravo ovih sredstava - naglasio je ministar sigurnosti BiH.

Radončić je istaknuo da je posljednjih dana čuo nekoliko konstruktivnih ideja u slučaju eksplozije koronavirusa.

- Emir Solaković nudi svoju kompletnu kliniku od 3.000 kvadrata. Privatna ustanova. Od KCUS-a, Sebije Izetbegović dobili smo ideju da državni zatvor koji nije useljen, možda možemo iskoristiti za smještaj oboljelih i izolaciju. Moramo imati rezervne opcije za 200-300 kreveta - kazao je Radončić.

Zamolio je sve da se prestanu baviti politikom, a to pokazuje i njegovo odbijanje da ijednu riječ progovori o tome.

- Radimo veoma efikasno i molimo pojedine ljude, i koristim ovu priliku, da se ne bave politikom. Ne treba meni da šef civilnog štaba u Federaciji BiH šalje lekcije šta treba raditi, a mi smo to već uradili na nivou državnih institucija. Niko ne smije zloupotrebljavati ovu krizu u političke svrhe i da daje zadatke drugima. Ovdje je poenta da ovo Koordinaciono tijelo uspostavi hijerarhiju, ne da naređuje entitetima ili Distriktu Brčko, već da znamo šta ko u ovoj zemlji radi i da iskoristimo sve mogućnosti. Sutra hipotetički možete doći u situaciju da kažete postoji određena nestašica robe, nafte itd.. i mi tu djelujemo preventivno. Ono što je važno i to želim da napomenem, da je Predsjedništvo BiH, i naročito gospodin Džaferović, dok se nije sazvala sjednica jučer, djelovao veoma odgovorno. Ovim zaključcima koje je usvojilo Vijeće ministara, a jučer Predsjedništvo BiH, dali smo jedan državni kišobran za rad svih nas dolje - kazao je Radončić.

Naglasio je i da u svim dijelovima BiH moraju uraditi što i na državnom nivou.

- Mi moramo tražiti da neke ljude krivično gonimo. Zašto neko ko je kontaminiran ili potencijalno zaražen šeta i širi zarazu. Morat ćemo se ponašati odgovorno. Danas je u Italiji 300 mrtvih, smrt može lako doći do BiH i tu je najveći otpor virusu, ne vlada, stranke, nego ponašanje građana. Nema nijedne zemlje koja je spremna da se potpuno suoči. Ali, da se kriza odgodi, može se – kazao je ministar Radončić i upozorio da bi odgovorno ponašanje pomoglo i zdravstvenoj struci te umanjilo nedostatak medicinske opreme.

Apel građanima: Nema razloga za paniku

Na kraju emisije uputio je apel svim građanima BiH.

- Prvo pozivam građane da apsolutno sačuvaju mir, nema razloga za paniku, ima puno razloga za odgovornost. Pozivamo sve ljude da se stave na raspolaganju svojim institucijama i, naravno, da podrže rad medicinskih stručnjaka i disciplinu kada je prilazak medicinskim institucijama, odnosno bolnicama. Građani moraju razumjeti, najveća katastrofa nam se može dogoditi ako virus uđe u klinički centar u Sarajevu, Tuzli ili Mostaru ili bilu koju bolnicu. Moraju poštovati trijaže, one šatore, a ove druge molimo da smanje apsolutnu komunikaciju, da rade iz kuće, da poslodavci ih oslobode te obaveze, a naša vlast mora uraditi sve da sanira ekonomske štete krize koja je neminovna.

Kompletan intervju pogledajte u videoprilogu.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo