°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

17.03.2020 / 13:11 KORONAVIRUS - Evropski komesar

Varhelyi i premijeri Zapadnog Balkana na video-konferenciji o koronavirusu

Varhelyi i premijeri Zapadnog Balkana na video-konferenciji o koronavirusu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi razgovarao je putem video-konferencije sa premijerima država Zapadnog Balkana.

”Naglasio sam spremnost EU da podrži region u suočavanju sa COVID19”, napisao je Varhelyi na svom Twitter nalogu.

Tokom video-konferencije koju je organizovao austrijski kancelar Sebastian Kurz, komesar Varhelyi je premijerima sa Zapadnog Balkana poručio da Evropska komisija razmatra kako da poveže region sa inicijativama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju kornavirusa.

”Razmatramo kao da najbolje pružimo podršku regionu u ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja pandemije, uključujući i sagledavanje mogućnosti preusmjeravanja IPA finansiranja i fleksibilnosti u pravilima o državnoj pomoći”, naveo je  Varhelyi na Twitteru.

On je naglasio da je saradnja u regionu i sa EU od ključne važnosti u ovom trenutku.

Komesar za proširenje ocijenio je i da je u ovako ”kritičnim okolnostima” od velikog značaja da EU donese pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Vijeće EU i lideri EU bi sljedeće sedmice trebalo da usvoje zaključke o prijedlogu nove metodologije procesa proširenja, ali i odluče o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo