0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

16.03.2020 / 17:17 KORONAVIRUS - Zasjedao Kolegij

SDA o zatvaranju granice BiH, zabrani izvoza, privredi, CIK-u

SDA o zatvaranju granice BiH, zabrani izvoza, privredi, CIK-u
Foto: Vijesti.ba

Danas je u Sarajevu održana sjednica Kolegija SDA na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka.

SDA zahtijeva od Vijeća ministara, entitestkih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta BiH, te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane Corona virusom.

Između ostalog u SDA smatraju da je neophodno razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane; selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova.

Pozivaju Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i vladu Brčko Disrikta da hitno usvoje mjere kojim bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima.

Između ostalog SDA smatra da je neophodno u što kraćem roku pomjeriti uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca;

omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim licima čije je poslovanje ugroženo; formirati garancijske fondove na nivou BiH , FBiH i kantona.

SDA smatra da su izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH izvršene u skladu sa zakonom i bile su neophodne jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat.

- Formiranje probosanskg bloka SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima se pokazalo opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja ovog bloka neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka uz puni konsenzus, navode iz SDA.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo