8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

16.03.2020 / 14:27 KORONAVIRUS - Vlada FBiH

Usvojeno niz mjera za borbu protiv koronavirusa

Usvojeno niz mjera za borbu protiv koronavirusa
Foto: FENA
U Sarajevu je okončana tematska sjednica Vlade FBiH u proširenom sastavu.

Razmatrani su informacija o stanju u FBiH i prijedlozi za poduzimanje mjera i aktivnosti s ciljem zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije koronavirusa na ekonomiju u FBiH.

- Današnju sjednicu sam sazvao da bismo svi zajedno definirali mjere i donijeli odluke koje će biti od pomoći našim građanima, zdravstvenom sistemu i privredi u narednom periodu. Radi se o mjerama i odlukama koje će ublažiti posljedice pojave koronavirusa i odnose se na zaštitu zdravlja stanovništva i očuvanje likvidnosti privrede - rekao je premijer FBiH Fadil Novalić na konferenciji za novinare.

Na tematskoj sjednici su, kako je rekao, prezentirani aktuelni podaci - četvero je zaraženih od koronavirusa u FBiH, 20 u RS-u i 2.000 je osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom.

- Situacija se stalno mijenja. Potrebna nam je ozbiljnost, odgovornost i saradnja svih. Vlada FBiH je danas donijela odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH. Odmah da pojasnim, u FBiH ne postoji nikakvo stanje koje se zakonski tretira kao vanredno stanje, to je definicija iz Srbije. Stanje nesreće, koje je danas proglašeno, adekvatna je kategorija i omogućava sve poteze koji su vezani za ovakve prilike - pojašnjava Novalić.

Donesena je odluka, nastavlja federalni premijer, kojom Vlada propisuje zadržavanje cijena na zatečenom nivou od 5. marta ove godine za pojedine proizvode. Pokrenuta je i inicijativa ka Vijeću ministara i Parlamentu BiH za hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama, kako bi bilo osigurano izuzeće od primjene ovog zakona prilikom nabavke medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava i sve druge zaštitne opreme za potrebe suzbijanja koronavirusa.

- Date su preporuke za mjere i aktivnosti s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica. Tu se prije svega misli da Agencija za bankarstvo treba što prije donijeti podzakonske akte kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje učinka pojave koronavirusa na bankarski sistem, koji mora ostati u ravnoteži, zatim privredu i građane FBiH - naveo je Novalić.

Vlada FBiH će u narednom periodu, a već u četvrtak je njena naredna sjednica, povući poteze vezano za formiranje garancijskog fonda, koji treba da omogući likvidnost privrede, a u kojem će biti značajna sredstva i poreske olakšice.

- Donesen je niz preporuka poslodavcima i radnicima, među kojima je i ta da se jednom od roditelja maloljetne djece starosti do 10 godina omogući odsustvo s posla. Vlada FBiH pozdravlja odluku Uprave BH Telecoma o korištenju platforme i svih drugih pratećih resursa za odvijanje online nastave u skladu s tehničkim mogućnostima BH Telecoma. Ovo je primjer društvenoodgovornog postupanja u novonastaloj situaciji - navodi Novalić.

Vlada FBiH pozvala je sva javna preduzeća da u skladu sa svojim resursima poduzmu sve mjere i aktivnosti kojima će poduprijeti sprječavanje i rano otkrivanje slučaja bolesti izazvanog koronavirusom.

Odmah nakon saznanja o pojavi koronavirusa, rekao je Novalić, Federalna vlada poduzela je sve mjere i stavila na raspolaganje finansijska i sva druga neophodna sredstva. Formiran je Krizni štab, a i Civilna zaštita je također odmah na raspolaganje stavila svoje resurse.

- Molim građane da poštuju preporuke i naredbe Kriznog štaba i da ne nasjedaju na lažne vijesti i informacije koje nisu upućene iz zvaničnih institucija. Koordinacija svih je od ključne važnosti, a danas smo pokazali značaj koordinacije s nižim nivoima vlasti u FBiH i sa svim nadležnim sektorima - kazao je Novalić.

Naglašava kako je u stalnom kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara BiH i Vlade RS-a.

- Samo zajedno možemo djelovati u interesu svih građana BiH. Nema mjesta za paniku, ali svi ponaosob moramo biti odgovorni - zaključio je u svom govoru premijer Novalić.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić u kratkom obraćanju rekao je da zahvaljujući današnjim odlukama Vlade, Krizni štab FBiH sad može brže i jednostavnije donositi svoje odluke.

- Najviše će nam pomoći mijenjanje ovog člana 10. Zakona o javnim nabavkama, gdje ćemo, ne samo kliničke centre, nego sve zdrastvene ustanove na području FBiH osloboditi tog člana i dozvoliti im hitno nabavljanje sve potrebne opreme koja služi u cilju zaštite stanovništva u ovakvoj situaciji - naglasio je Mandić.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević smatra kako je ogroman korak naprijed ono što Vlada pokušava uraditi kako bi zaštitila privredu.

- Danas smo pozvali sve institucije da u okviru svojih nadležnosti naprave prvi set mjera i aktivnosti da zaštitimo radna mjesta, porezne obveznike i prihode FBiH - ističe Milićević, dodajući kako je prva na udaru Agencija za bankarstvo, koja je dobila puno domaćih zadataka.

Prvenstveno se, navodi, mora zaštititi bankarski sektor, kao jedina institucija koja doprinosti i direktno utječe na fiskalnu stabilnost i finansijsku likvidnost FBiH.

Poreska uprava FBiH će, kako je rekla, biti na dispoziciji privrednim subjektima i građanima vezano za reprogramiranje određenih obveza i umanjenje obveza poreza na dobit.

Najopsežniji i najzahtjevniji zadatak je pred Ministarstvom finansija - da se formira garancijski fond koji bi služio za garancije privrednim subjektima kako bi mogli dobiti kredite u komercijalnim bankama, u kojima ima novca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo