9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

15.03.2020 / 19:55 KORONAVIRUS - Vanredna sjednica

Zvanično: Zabranjen ulazak u BiH strancima iz ugroženih područja

Zvanično: Zabranjen ulazak u BiH strancima iz ugroženih područja
Foto: Vijesti.ba
Vijeće ministara BiH održalo je danas 4. vanrednu, telefonsku sjednicu na kojoj je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donesena Odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Odlukom se propisuju dodatni uslovi za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koji se odnose na zabranu ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno korona virusa – COVID - 19., kao  i  posjedovanje određene vrste putne isprave.

Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španije, Švajcarske i Belgije.

Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da o realizaciji ove Odluke obavijesti diplomatsko konzularna predstavništva.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u „Službenom glasniku BiH“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo