0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -1°C

13.03.2020 / 13:49 Regija - Premijerka Srbije

Brnabić: Srbija ne zatvara škole, stav struke kaže da za to nema potrebe

Brnabić: Srbija ne zatvara škole, stav struke kaže da za to nema potrebe
Ana Brnabić / Vijesti.ba
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije na sjednici danas donijeti odluku o zabrani prisustva publike na fudbalskim utakmicama u zemlji, ali da neće biti odluke o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, ...

... jer je stav struke bio da "nema nikavog stručnog opravdanja i stručne osnove" za to.

"Razumemo paniku i brigu roditelja, to je nama osjetljiva i važna tema, osjetljiva za sve građane, vidim koliko vlada panika, o mjerama zatvaranja škola, vrtića i fakulteta. Ja sam iznijela prijedlog da se obustavi nastava i mislim da to treba da uradimo, ali je stav struke uniforman - da nema nikavog stručnog opravdanja i stručne osnove da još uvijek zatvaramo škole, vrtiće i fakultete", kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Brnabić je kazala da su odluke o zabrani publike na sportskim manifestacijama u različitim zemljama različite.

"U nekim zemljama je dozvoljena publika, ali postoje posebne mjere kojih mora da se drži publika. Moja molba je bila da ipak ne dozvolimo publiku na fudbalskim utakmicama i svi stručnjaci su se složili. Danas ćemo na sjednici vlade u 13 sati donijeti odluku da zabranjujemo publiku na fudbalskim utakmicama. Mislim da je stav naših stručnjaka da je to više psihološki važno nego što ima nekog stručnog efekta, to je više preventivna mjera", kazala je Brnabić.

Za razliku od sportskih manifestacija, stav struke je da obrazovne ustanove za sada ostanu otvorene.

"U ovom trenutku zatvaranje škola, vrtića i fakulteta bilo bi kontraproduktivno u nekoj mjeri, ne bi se garantovalo da djeca i mladi ljudi ovako daleko od raspusta sjede kućama u izolacija, da se ne bi sakupljali u školama, već na drugim mjestima i ne bismo ništa pametno učinili ništa ovom mjerom. I i pored našeg političkog instistiranja i histerije u društvu, ne postoji u ovom trenutku stručno opravdanje. I ja ne mogu da donesem tu odluku suprotno stavu struke", naglasila je Brnabić.

Ona je zamolila sve roditelje i nastavnike, kao i direktore škole i sve u obrazovanju, da razumiju i da slušaju stručnjake.

"Moguće je da će se ovo promijeniti, ali je nama svaki dan važan. Pametnije je da dobijemo svaki dan, jer imamo mnogo manju kontrolu ako oni nisu u školama. S Ministarstvom prosvjete smo pokrenuli sve pripreme kako bismo omogućili nastavu od kuće, imamo sastanke da ide i preko digitalnih udžbenika, mi ćemo biti spremni, spremni smo da ovo uradimo i od ponedjeljka, ali stav struke je da za sada nije vrijeme", rekla je srbijanska premijerka.

Ona je napomenula da će sastanci na ovu temu ako bude bilo potrebno biti održani i u subotu i nedjelju, a da je sljedeći redovan sastanka zakazana ponedjeljak.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo