9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

13.03.2020 / 12:26 BiH - Sarajevo

Ambasadorice u BiH se sastale s ministricom vanjskih poslova Turković

Ambasadorice u BiH se sastale s ministricom vanjskih poslova Turković

Neformalna grupa ambasadorica na dužnosti u Sarajevu sastala se 12. marta u rezidenciji na poziv njemačke ambasadorice Margret Uebber s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Ova grupa je diskutovala o ulozi žena u diplomatskoj službi.

Razgovarale su o tome kako se ta uloga promijenila u toku njihove karijere, šta je krenulo u pozitivnom smjeru za žene u diplomatiji i gdje još ima potrebe za korekcijom.

„Drago mi je da se kod mene sastalo osam ambasadorica i ministrica Turković. To ne bi bilo moguće prije 20 godina. Unatoč tome, ima još mnogo posla, kako bi žene i u dipomatiji dobile iste šanse. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je iz tog razloga prošle sedmice, u ime ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, objavio niz ciljeva za ostvarenje bolje rodne ravnopravnosti. To uključuje, na primjer, više vidljivih mjera za provođenje obaveza sadržanih u Rezoluciji 1325 - Žene, mir i sigurnost, i zastupljenost najmanje 40% žena na konferencijama. Raduje me što se i Njemačka ambasada u Sarajevu zajedno s međunarodnim partnerima koji se nalaze u zemlji obavezala na niz mjera i da je skupa s njima potpisala zajedničku Izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost spolova u BiH“, rekla je ambasadorica Uebber.

Izjava o postizanju rodne ravnopravnosti za BiH sadrži niz obaveza raznih ambasada sa sjedištem u BiH vezano za bolje predstavljanje žena na skupovima, rodno osjetljivi jezik, rodnu ravnopravnost na realizaciji projekata i u borbi protiv stereotipa i nasilja nad ženama



(Vijesti.ba )

Izdvajamo