5°C
Mostar 7°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

13.03.2020 / 12:00 Politika - Poslanici u PSBiH

Nikšić i Kojović komentirali izbor novih članova CIK-a

Nikšić i Kojović komentirali izbor novih članova CIK-a
Foto: Arhiv
Poslanici u Parlamentu BiH i lideri SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naše stranke Predrag Kojović danas su u Sarajevu komentarisali odluku o (re)izboru članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koju je prije dva dana usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Podsjetimo, prestanak mandata izglasan je za Ahmeta Šantića, Suada Arnautovića, Branka Petrića i Novaka Božičkovića, dok su za nove članove CIK-a BiH imenovani Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Vanja Bjelica i Jovan Kalaba, prenose Vijesti.ba.

Ovaj prijedlog podržalo je 19 zastupnika, sedam je bilo suzdržano, dok 16 nije glasalo. Poslanici SDP-a BiH glasali su različito - Saša Magazinović i Nermin Nikšić bili su suzdržani, dok su Nada Mladina i Zukan Helez bili „za“. S druge strane, sva četiri poslanika Naše stranke - Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Damir Arnaut i Aida Baručija bili su suzdržani.

Nikšić kaže da je SDP BiH svoj stav o CIK-u BiH javno iznosio više puta, te je opredjeljenje te stranke da CIK treba biti smijenjen.

- Predstavnički dom Parlamenta BiH dao je svoj sud o CIK-u na način da je ogromnom većinom glasova odbijen izvještaj o radu CIK-a i Izvještaj o provedenim izborima 2018. godine - rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, SDP je podržao smjenu CIK-a, kao i uvrštavanje te tačke u dnevni red, ali je imao određene rezerve prema predloženim kadrovskim rješenjima.

- Ali, pošto smo podržali uvštavanje te tačke u dnevni red, smatrali smo da je onda licemjerno da se drugačije odnosimo u glasanju. I nije nikakva podjela u Klubu SDP-a, nego je to bio naš dogovor. I da je trebalo, da nekim slučajem nije bilo dovoljno glkasova, mi bismo to podržali i glasali za. Podržali smo i uvrštavanje u dnevni red i tu su bili ključni naši glasovi, a kad je došlo do usvajanja, tu već i nisu trebali naši glasovi, i zbog toga smo tako postupili - pojašnjava Nikšić.

Kojović ističe da je Naša stranka svoj stav o tome da je neophodno zamijeniti članove CIK-a iskazala tako što je glasala za uvrštavanje te tačke u dnevni red sjednice, prenose Vijesti.ba.

- Ali naš klub, koji broji četiri poslanika u Parlamentu BiH, bio je suzdržan s obzirom da su imena koja su predložena na neki način potcrtala one ralzoge zbog kojih smo mi htjeli da se smijene oni koji tamo već jesu. Bili smo protiv toga da se jedni partijski ljudi u CIK-u zamijene drugim partijskim ljudima - bio je jasan Kojović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo