15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

12.03.2020 / 13:14 Politika - Predsjednik PDP-a

Borenović poručio Dodiku da "nije srpski bježati"

Borenović poručio Dodiku da "nije srpski bježati"
Branislav Borenović / Vijesti.ba
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je sinoćnja odluka o izboru članova Centralne izborne komisije (CIK) jedan veliki pozitivan demokratski iskorak za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, te najavljuje da će ih biti još u narednom periodu.

- Nervoza i govor mržnje koji danas ispoljavaju Milorad Dodik i SNSD samo dokazuju da su oni bili duboko involvirani u izborne pljačke i manipulacije. Žalosno je da su naprasno zaboravili i na aktuelne izazove vezano za virus korona, migracije i da su u suštini pokazali svoje pravo lice i strah od poštenih izbora - rekao Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On kaže da je najbitnije da se svi nosioci vlasti počnu odgovorno odnositi prema svom poslu i građanima.

- Nakon što je uspostavljena koalicija SNSD, SDA, HDZ i izabrano Vijeće ministara, parlamentarne komisije i kolegij, važno je da, nakon što im je bio istekao mandat, i CIK počne raditi u punom kapacitetu - rekao je Borenović.

Kritikovao je ponašanje poslanika SNSD-a na sinoćnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Ne mogu da vjerujem da su Dodikovi poslanici sinoć pobjegli sa sjednice Parlamenta BiH, jer je bilo itekako važnih tačaka, poput Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Reepublike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autoputa/brze ceste Sarajevo-Beograd, preko Bijeljine, koji je usvojen - dodao je Borenović i poručio Dodiku i njegovim „satelitima“ da "nije srpski bježati".

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je sinoć, na prijedlog poslanika SDS-a Dragana Mektića, odluku o prestanku mandata, odnosno izboru i stupanju na dužnost članovima Centralne izborne komisije BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo