15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

09.03.2020 / 11:51 Regija - Đukanović i Nauseda

Prioritet je da sve zemlje Zapadnog Balkana uđu u EU

Prioritet je da sve zemlje Zapadnog Balkana uđu u EU
Milo Đukanović / Vijesti.ba
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović počeo je danas trodnevnu zvaničnu posjetu baltičkim državama - Litvaniji, Estoniji i Latviji, prenose Vijesti.ba.

Đukanović je zvaničnu posjetu Litvaniji počeo susretom sa predsjednikom Gitanasom Nausedom.

Đukanovic se zahvalio na nesebičnoj podršci te države Crnoj Gori još od refereduma 2006. godine, uz uvjerenje da je sada trenutak koji treba iskoristiti da se Zapadni Balkana vrati kući.

Na sastanku je istaknuto da je Crna Gora primjer u regionu, a Đukanović vjeruje da će njegova država biti prva sljedeća članica EU.

U nastavku današnje posjete, Đukanović će se sastati sa predsjednikom Vlade Republike Litvanije Sauliusom Skvernelisom i predsjednikom Parlamenta Viktorasom Pranckietisom.

Tokom zvanične posjete Litvaniji on će položiti i vijenac na Spomenik posvećen poginulima u borbi za nezavisnost Litvanije i održati predavanje na Institutu za međunarodne odnose i političke nauke pri Univerzitetu u Viljnusu.

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda vjeruje da će se proces proširenja nastaviti, naročito nakon ohrabrujućih poruka novog sastava Evropske komisije. On je predsjedniku Milu Đukanoviću obećao da će Litvanija i dalje biti uz Crnu Goru, jer joj je prioritet da sve zemlje Zapadnog Balkana budu u evropskoj zajednici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo