4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

08.03.2020 / 13:54 BiH - Dan žena

Žene Mostara poručile: Probudimo se, vrijeme je

Žene Mostara poručile: Probudimo se, vrijeme je
Foto: Vijesti.ba

Maršom povodom Dana žena uz moto “Vratite nam pravo glasa”, ovaj međunarodni praznik obilježile su i žene Mostara. Na Španskom trgu je pročitan Proglas neformalne gdupe žena i organizacija koje se bore protiv nevidljivosti ljepšeg spola u bh. društvu uz obraćanje uspješnih žena Mostara.

Predsjednica Udruženja Univerzum Enisa Bukvić kaže da je vrijeme da se žene konačno probude, jer je problema sa kojim se susreće ova populacija mnogo. Prava koja su bh. žene imale u prošlosti, davno su izgubljena. 



- Današnji vlastodršci žene vratili sun as stoljeće unatrag. Kada govorimo o pravima žena u Mostaru, dovoljno je kazati da kao ni muška populacija dugo već nemamo pravo birati i biti birane. Smatramo da nije dovoljno da nam se samo jedan dan u godini poklanjaju pažnja i cvijeće, kazala je.

Pozvala je nosioce vlasti da ženama vrate prava koja su nekad imale, kako bi vremenom postale potpuno ravnopravne sa muškarcima. Ističe i kako je u BiH, ali i u svijetu ženska populacija brojnija od muške.



- Moramo biti potpuno ravnopravne u društvu, porodici i politici. To je jedini garant uspjeha naše misije. Ljudsko biće sastavljeno je od muške i ženske energrije i ono funkcioniše samo ukoliko su te energije uravnotežene. Danas bh. društvu nedostaje ženske energije. Žene nažalost imaju izražene komplekse i ne koriste kreativnost, volju i snagu, koji ih krase, dodala je Bukvić.

Program je nastavljen odlaskom u Blagaj, a potom je uslijedilo penjanje na kulu hercega Stjepana Kosače i predstavljanje pozitivnog povijesnog lika žene – kraljice Katarine Kosače.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo