6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

07.03.2020 / 18:12 Regija - Vili Beroš

Gripa bi bila teža od koronavirusa da nema cjepiva

Gripa bi bila teža od koronavirusa da nema cjepiva
Foto: CROPIX / Vijesti.ba
Na redovitoj konferenciji za medije Kriznog stožera Civilne zaštite o situaciji s koronavirusom u subotu se prvi obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Potvrdio je da u odnosu na subotu ujutro, kada je sitgla potvrda 12. zaražene osobe, ...

... nema novih slučajeva infekcije u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj imamo potvrđenih 12 oboljelih, troje u Zagrebu, petero u Rijeci i četiri osobe u Varaždinu. Stožer je cijeli dan u kontaktu sa županijskim stožerima civilne zaštite, sve službe rade intenzivno, kako granična policija, epidemiolozi, sanitarne inspekcije, zavodi za hitnu medicinu, sve druge strukture civilne zaštite... Svi su koordinirani i pravovremeno provode svoje zadaće, rekao je Božinović.

- Zbog ozbiljne epidemiološke situacije u Italiji ponovno apeliramo na sve građane da odgode putovanja u zahvaćena područja, ulažemo sve napore da držimo u Hrvatskoj situaciju pod kontrolom, to zasad uspijevamo, ali naravno da će mnogo ovisiti i o susjednim zemljama, odnosno o mjerama koje oni provode, zaključio je Božinović.

Zatim se novinarima obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

- Imamo 12 oboljelih i to je zadovoljavajuća epidemiološka situacija. Ukupno je 317 testiranih, još 5 nalaza čekamo, imamo 4154 osobe pod nadzorom, rekao je Beroš i iznio nekoliko, kako je rekao, 'dobrih i znanstveno utemeljenih vijesti' o tome 'kuda ide ova bolest'.

- Broj oporavljenih kompletno na svjetskom nivou sve je viši iz dana u dan, ti podaci ohrabruju. Svi naši bolesnici u Hrvatskoj su dobro, većina je s vrlo blagim simptomima. Prema najnovijim znanstvenim spoznajama, smrtnost od koronavirusa je manja od 2 posto. Dolaze informacije iz Kine, imamo naznake da se smanjuje broj smrtnosti ondje, podaci iz Južne Koreje pokazuju da je smrtnost ispod 1 posto, što je ohrabrujuće.

Ako kompariramo smrtnost od gripe s novom bolesti kod koje je imunitet nula, za razliku od gruipe gdje se mnogi, a posebno stariji, cijepe... Kada ne bi bilo imuniteta od gripe, vjerujem da bi gripa bila kudikamo teža bolest od koronavirusa, ali to ne znači da nećemo i dalje biti krajnje oprezni, rekao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo je da su među kontaktima slovenskog liječnika bili i neki hrvatski državljani te je epidemiološka služba Karlovačke županije odmah poduzela sve potrebne mjere, prenosi Hina.

"Nepovoljna je situacija kad se zarazi zdravstveni djelatnik i bolest prenese svojim pacijentima. Zbog toga je jedno od prvih uputstava HZJZ-a, još 20. siječnja, bio uputstvo o postupanju zdravstvenih djelatnika jer se jako važno da se oni štite. No, tako nešto može se dogoditi i nekome od naših zdravstvenih djelatnika", rekao je Capak.

Inače, prema trenutnim podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) u svijetu je potvrđenih 102.969 slučajeva, od čega 21.588 izvan Kine.

Do sada se oporavilo 56.875 osoba. Italija do danas bilježi 4636 oboljelih (više za 779 u odnosu na jučer) i umrlih 197 (više za 49 u odnosu na jučer). Među europskim zemljama s većim brojem zaraženih su Francuska sa 423 oboljela, zatim Njemačka - 639 i Španjolska - 374.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo