13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

07.03.2020 / 10:09 Svijet - Hulusi Akar

Turska i Rusija će započeti zajedničke patrole u Idlibu

Turska i Rusija će započeti zajedničke patrole u Idlibu
Foto: AA
Turska i Rusija će započeti zajedničke patrole u Idlibu na sjeverozapadu Sirije 15. marta, u okviru primirja dogovorenog ove sedmice u Moskvi, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

“Od 15. marta ćemo početi zajedničku patrolu duž autoputa M4. Počeli smo raditi na principima sigurnosnog koridora koji će biti uspostavljen duž autoputa“, kazao je Akar u obraćanju u turskoj provinciji Hatay.

Istakao je da će ruski vojni odbor posjetiti Tursku početkom sljedeće sedmice.

"Očekujemo trajni prekid vatre i uspostavu okruženja za povratak više od milion raseljenih ljudi, od kojih su 81 posto žene i djeca", kazao je Akar.

Naglasio je da nisu zabilježena kršenja primirja od četvrtka, kada su turski i ruski dužnosnici postigli novi dogovor o Idlibu u Moskvi.

“Želimo da svi znaju da ćemo se žestoko osvetiti za svaki napad na turske trupe ili osmatračnice u Idlibu u okviru našeg prava na samoodbranu”, rekao je turski ministar odbrane.

U četvrtak su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili novi prekid vatre za Idlib koji je na snazi od ponoći u četvrtak.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo