8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

06.03.2020 / 12:34 Politika - Migrantska kriza

Radončić i Lukač: Potrebno jačati kapacitete GP BiH

Radončić i Lukač: Potrebno jačati kapacitete GP BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Banjoj Luci je danas održan sastanak ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. 

Ministar Radončić je rekao da je vlika stvar što su danas usaglasili stavove oko Granične policije i Europola.

- Ono što me je ministar upoznao da Skupština Narodne RS, da Vlada RS i lokalne zajednice RS ne dozvoljavaju da se na teritoriji RS postavljaju centri za ilegalne migante. Mi tu očekujemo solidarnost. Vidjet ćemo koliko će taj problem esklalirati. Razmijenili smo informacije, razmijenili smo stajališta ali to su objektivni limiti koji se sada pojavljuju i u Federaciji. Moramo znati da više niti jedan Kanton u Federaciji ne želi migrante na svom području, pa čak ni Kantoni sa bošnjačkom većinom koji su u početku prihvatili te migrante, misleći da se radi o ratnim izbjeglicama. No, ovdje se radi o ilegalnim, ekonomskim migrantima iz 30 ili 50 zemalja koje su mnogo bogatije od BiH. Radi se o pokušaju velikih seoba naroda s jednog kontinenta na drugi. I to je proces koji će trajati ne nekoliko mjeseci, nego nekoliko godina i decenija, koji mi moramo da preveniramo. Mi ćemo tražiti i nači rješenje prije krize - naglasio je Radončić.

Ministar unutrašnjih poslova RS istakao je kako je zajednički zaključak dvojice ministara da je neophodno jačati kapacitete Granične policije kako bi ona mogla ispunjavati svoje obaveze u smislu zaštite granice.

- Moramo sarađivati, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo sigurnosti, kao i sve ostale policijske agencije u BiH. Granična policija je imala saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova u smislu sporazuma. Zahvaljujem gospodinu Radončiću što je danas u Banjoj Luci u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Razgovarali smo o više tema. Za relativno kratko vrijeme, jedna od stvari koje su aktuelne ovih dana su migracije, kao što možete da vidite šta se dešava na tursko-grčkoj granici, da možemo da očekujemo u narednom periodu i određenu eskalaciju, ako ne uspijemo da se to zaustavi upravo na vanjskim granicama Evropske unije - rekao je Lukač.

Dodao je da je BiH kao dio balanske rute možda i jedini put ka Evropi.

- Moramo sarađivati ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo sigurnosti i sve policijske i sigurnosne agencije u BiH. Naročito što se tiče migracija, Granična policija ima sa Ministarstvom unutrašnjih poslova određene sporazume. Kao što znate oko stotinu naših policajaca nalazi se zajedno sa graničnom policijom na zaštiti granice. Zauzeli smo određene stavove, i smatramo da je potrebno jačati kapacitete granične policije, da bi Granična policija mogla da ispunjava svoje obaveze u smislu zaštite granice. Da li će to u narednom periodu moći sama vjerovatno će trebati određeni vremenski period da bi popunili svoje redove sa nedostajućim policajcima i resursima, da bi mogli kvalitetno da štite granicu - rekao je Lukač.

Bilo je govora i o granici prema Srbiji i Crnoj Gori u dužini od 650 kilometara.

- To je veoma teško zaštiti sa ovim brojem ljudi koji se trenutno nalazi. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno je da izdvoji još određen broj policajaca i da ih uputi zajedno sa graničnom policijom u zaštitu granice. Zato moramo da pronađemo resurse i iz nekih vanjskih izvora s obzirom da nemamo planirane stavke u budžetu za takve aktivnosti. Nadam se da ako dođe do određene eskalacije da će svi kapaciteti u BiH staviljeni u funkciju u cilju zaštite naših građane i njihove bjezbjednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nastaojati kao i do sada za da štite sve građane na području RS što nam je zakonska i ustavna obaveza. Sve migrante koji su na području RS stavi pod kontrolu, na takav način u protekle dvije godine bile su samo 21 krivično djelo učinjeno od strane migranata. Uglavnom se radi o imovinskim krivičnim djelima - naglasio je Lukač.




(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo