0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

06.03.2020 / 08:04 Politika - Kriza u SDS-u

Mirko Šarović najavio isključenje Miće Mićića iz SDS-a

Mirko Šarović najavio isključenje Miće Mićića iz SDS-a
Mirko šarović / Vijesti.ba
Predsjedništvo SDS-a odlučilo je da je stranka najvažnija, te je to jedini razlog zbog kojeg nije raspušten gradski odbor u Bijeljini, a njegov predsjednik Mićo Mićić isključen iz SDS-a, tvrdi predsjednik stranke Mirko Šarović.

“Ukoliko Mićo Mićić ne odustane od koalicionog sporazuma sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, biće isključen iz stranke”, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović u emisiji “Puls” BN televizije. On je naglasio da, ipak, postoji minimalna vjerovatnoća da to tog scenarija neće doći.

Predsjedništvo SDS-a odlučilo je da je stranka najvažnija, te je to jedini razlog zbog kojeg nije raspušten gradski odbor u Bijeljini, a njegov predsjednik Mićo Mićić isključen iz SDS-a, tvrdi predsjednik stranke Mirko Šarović.

On navodi da je od Mićića zatraženo da sam povuče potpis sa sporazuma o koaliciji sa SNSD-om.

“Mićić je to odbio i rekao je da je to neprihvatljivo. Nakon toga, mi smo u Predsjedništvu stranke procijenili da ovaj dokument proglasimo neprihvatljivim, da je on suprotan politici SDS-a, te da teško možemo naći kompromis sa SNSD-om i da od naše gradske organizacije u Bijeljini i Mićića tražimo da prihvati odluke viših organa stranke.

Lično sam mu rekao da je ovo šansa da mi spasimo cjelinu SDS-a u Bijeljini. Ovim slučajem je svakako nanesena šteta SDS-u, ali je to opcija koja bi nas izvela iz ove situacije, jer je do izbora ostalo još pola godine i neke stvari se mogu sanirati. Očekujemo da prihvati ovu odluku. Ukoliko je ne prihvati, onda ostaje ona druga opcija – razići ćemo se, to je potpuno jasno.”

Istovremeno, javnosti se predstavlja da je Mićić uvijek uz SDS, a da je sporazum sa SNSD-om vezan isključivo za infrastrukturne projekte zbog dobrobiti građana, objašnjava Šarović.

“To je na neki način trgovina uticajem od strane predsjednika SNSD-a. Većina projekata koja je pomenuta je pomenuta samo načelno, kao, radiće se na gasifikaciji. U stvari, riječ je o izvađenim projektima iz plana strategije Vlade Republike Srpske za naredne godine, nešto što inače finansira Vlada.

Auto-put će proći, nezavisno od SDS-a i SNSD-a, kroz Semberiju, pored Bijeljine i povezivaće nas sa Srbijom. To nije dio nikakvog koalicionog sporazuma na lokalnom nivou. Suština je da je ovaj sporazum iskorišćen za prodaju SDS-a SNSD-u trajno za dvije godine gradonačelničkog mandata.”

Šarović navodi da mu je jasno da u SDS-u ima još potencijalnih kandidata koji bi otišli u koaliciju sa SNSD-om.

“Ima ih. Neću da kažem da ih ima mnogo, ali ima ih. To su oni koji kažu da bi baš sada bilo sjajno kada čovjek (Dodik) nudi da sa njim uđemo u koaliciju i da će dati neke projekte i kredite koji će da ožive te opštine, a neki od nas bi bili direktori javnih preduzeća. Takvih ima i oni priželjkuju neki scenario u kome bi se led probio sa Bijeljinom”, rekao je predsjednik SDS-a.

Međutim, Šarović dodaje da je takav koncept za njega neprihvatljiv, te da dok je on na čelu stranke SDS neće ići ka koaliciji sa SNSD-om.

“Riječ je o stranci koja nema ideološki profil. Mislim da većina njihovog članstva i ne zna šta je njihov program i ne čitaju ga. Mislim da je sve sazdano na upravljanju javnim resursima i korišćenju istih u stranačke svrhe. Oni su taj sistem usavršili. Oni kao hobotnica upravljaju cijelom Republikom, koristeći ono što je naše. Posljednje dokle su stigli je kupovina mandata. Ukoliko im nešto fali, oni će to da kupe, a izborni zakon im to omogućava i oni to više ne kriju.”

Posljednja u nizu loših stvari je otvaranje vrata NATO-a, jasan je Šarović.

“Riječ je o najgorem mogućem obliku prevare svih institucija i javnosti Republike Srpske o tako jednom važnom pitanju o kome treba da se izjasni svaki građanin. To je pitanje na koje se građani referendumski izjašnjavaju. On je (Dodik) bio toliko bezobrazan, toliko lažljiv, da je smogao hrabrosti da kaže da zna da je to ANP.”

Kada je riječ o radu Savjeta ministara, Šarović navodi da je to krizni saziv koji ništa dobro ne može da donese BiH.

(Vijesti.ba / BN TV)

Izdvajamo