13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

05.03.2020 / 19:50 Politika - Ured Ambasadora

Turska demantirala Dodikovo saopštenje objavljeno nakon sastanka sa Kocom

Turska demantirala Dodikovo saopštenje objavljeno nakon sastanka sa Kocom
Foto: Vijesti.ba
Iz današnjeg saopćenja Milorad Dodika nakon sastanka sa ambasadorom Turske Hakdunom Kocom dalo bi sw zaključiti kako je Turska odlučna da nastavi započete projekte i da neće biti dovedeni zbog "novonastale situacije", odnosno blokade državnih institucija.

No stvari su potpuno suprotne, turska strana navodi da je ralizacija bilo čega upitna dok se ne deblokiraju institucije BiH.

U nastavku prenosimo oba saopćenja.


Saopćenje Ambasade Turske:

„Kao što je već ranije izjavljeno, u kontaktima je sa naše strane dato do znanja da je za nastavak započetih projekata potrebno da mehanizmi donošenja odluka institucija Bosne i Hercegovine budu aktivni. Naš stav po ovom pitanju je na jasan način prenešen.

Što se tiče migranata, u kontaktima je također naglašeno da se nastavljaju razgovori sa EU i svim drugim zainteresovanim stranama, da se ovdje radi o jednom globalnom problemu te da je potrebno da se zauzme jedan zajednički stav po ovom pitanju“, dodaje se u saopštenju.


Dodikovo saopćenje

U nastavku prenosimo saopštenje koje je medijima poslano iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koça u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas s ambasadorom Koçem o novonastaloj situaciji u BiH nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, za koju je rekao da je neprihvatljiva za srpske predstavnike u BiH.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da Ustavni sud BiH, kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, treba da stavi u istu ravan Republiku Srpsku, kao i Federaciju BiH i Brčko distrikt. Naglasio je da će srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH biti prisutni, ali da neće glasati kada se bude odlučivalo sve dok se pitanje u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH ne riješi.

„Predložili smo Nacrt zakona o Ustavnom sudu koji treba da ide u redovnu proceduru i čijim usvajanjem može da se riješi ova kriza. Mi, kao što vidite, ne bježimo od dijaloga i načina da se riješe mnoga pitanja“, istaknuo je srpski član Predsjedništva BiH Dodik i dodao da situacija u ovom momentu nije nimalo obećavajuća.

Član Predsjedništva BiH Dodik zahvalio je Republici Turskoj i njenom predsjedniku Reçepu Tayyipu Erdoğanu za odlučnost da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne treba da budu dovedeni u pitanje zbog novonastale situacije u BiH.

Turski ambasador informirao je srpskog člana Predsjedništva BiH o problemima u vezi s migrantima, naglašavajući da je ovaj problem velikim dijelom izazvan licemjernom i dvoličnom politikom Evropske unije.

"Turska nema strpljenja za dvoličnost EU“, istaknuo je ambasador Koç.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo