0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

05.03.2020 / 11:59 BiH - Sjednica u Sarajevu

VSTV usvojio zaključke, poziva vlast na dijalog

VSTV usvojio zaključke, poziva vlast na dijalog
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Članovi VSTV-a danas u Sarajevu, nakon rasprave o pozivu za tematsku sjednicu Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu te izjavama predsjednika Milana Tegeltije, donijeli su određene zaključke.

Kako je pojašnjeno, činjenica je da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija dao izjave vezano za sastav Ustavnog suda BiH i način formiranja VSTV-a koje predstavljaju njegovo lično, pravno mišljenje, te stoga nemaju utjecaj na rad VSTV-a i njegove članove.

- Također, činjenica je da je predsjednik VSTV-a dobio poziv za sastanak od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te je bez bez konsultacije s potpredsjednicima Vijeća prisustvovao sastanku. VSTV poziva sve predstavnike izvrše i zakonodavne vlasti da u komunikaciji i partnerstvu s VSTVBiH omoguće postizanje principa efikasnog pravosuđa, korektnim odnosom i poštivanjem principa podjele vlasti te donošenjem odgovarajućih zakona.

VSTV podsjeća da je Zakonom o VSTV-u propisano da VSTVBiH, kao nezavisni i samostalni organ, ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe. Niti jednom odredbom Zakona o VSTV-u nije propisana obaveza članova Vijeća da u svom radu odgovaraju zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti entiteta ili drugih nivoa vlasti i BiH. Shodno tome, članovi Vijeća su obavezni svoju dužnost obavljati na nezavisan i nepristrasan način, poštujući Ustav, zakone i demokratske principe podjele vlasti - kaže se u zaključku VSTV-a koji je usvojen na sjednici u Sarajevu.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo