-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

04.03.2020 / 12:47 Regija - Hrvatski predsjednik jasan

Milanović: U Jasenovac ću ići, na Bleiburg ne

Milanović: U Jasenovac ću ići, na Bleiburg ne
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je intervju RTL-u, a uz ostalo odgovorio je na pitanje o Jasenovcu i Bleiburgu.

Na pitanje novinara da li će otići u Jasenovac, hrvatski predsjednik je odgovorio potvrdno.

“Otići ću u Jasenovac. Rado bih tamo ne govorio. Četiri ili pet puta sam držao govore. A ne bi govorio jer je to komemoracija. To nije politički skup. On je to bio, neizostavno, u nekim okolnostima. Nadam se da smo dovoljno zreli da tamo odemo u jednoj dostojanstvenoj koloni, da položimo cvijeće i sjetimo se što je tamo bilo i što se tamo dogodilo i da pokažemo, prije svega sebi da smo normalni i humani, i da pustimo bukače iz Srbije, koji uvijek koriste te dane, da upute riječi ljubavi i snošljivosti prema hrvatskoj državi. To mene kao političara hrvatske ljevice smeta, ali što ja tu mogu”, kazao je on.

Kada je u pitanju odlazak na Bleiburg, Milanović je rekao kako neće ići tamo.

“Na Bleiburg neću ići. Poznat je moj stav o tome. Bio sam tamo 2008. godine kao predsjednik SDP-a. Istovremeno sam otišao i u Maribor, u Tezno, gdje je zaista ubijeno više hiljada ljudi i zakopano tamo s tenkovima u rovovima… Vidjet ćemo kako će se uopće država Austrija očitovati o Bleiburgu jer Austrija je prije godinu dana donijela neke zakone i provodi ih bez obzira što je na vlasti jedna konzervativna koalicija. To je država i vladavina prava i znaju se pravila u Austriji”, kazao je Milanović.



(Vijesti.ba )

Izdvajamo