7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

03.03.2020 / 18:35 Politika - Kolegij SDA

Izetbegović pred novinarima o sankcijama, snimku, blokadama

Nakon završetka Kolegija SDA medijima se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović. Ranije je Asim Sarajlić podnio neopozive ostavke na funkcijama potpredsjednika SDA i šefa Kadrovske komisije.

- Komisija će ispitati odgovornost svih aktera i dostaviti izvještaj Predsjedništvu SDA, kazao je Izetbegović i dodao:

- Gospodin Sarajlić je čovjek koji je branio BiH, ranjen je dva puta, ne treba to izgubiti iz vida u trenutku kada je napravio grešku, rekao je Izetbegović.

Rekao je i da su neki ljudi uradili stvari koje nisu trebali i da će za to odgovarati pred Tužilaštvom, Sudom i partijom.

- Dešavalo se da predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a u Unsko-sanskom kontonu izvodi policija u potkošulji, ali nije bio ovakav napad kao na SDA, rekao je lider SDA.

Na pitanje o sankcijama za Semira Efendića, Izetbegović je rekao da ne mislim da će doći do njegove smjene, ali da će snositi političku odgovornost.

- Ovaku stvar je trebao da prijavi Predsjedništvu stranke, da najavi proces, kako se ne bi ugrozio ugled stranke i kako se ne bi ugrozio izborni proces. A ne da ide u javnost jer je protuzakonit. I BiH i SDA imaju ozbiljnijih pitanja od neke greške kadra. Imamo blokadu institucija, rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li postoje dva klana u SDA, Izetbegović i Zvizdić su odbacili takve navode.

- Koji klanovi, gatački i poljinski, je li? Upravo je taj gatački klan donio kajmak, možda je previše kaloričan. Daje snagu, rekao je Izetbegović.

Rekao je da je Aljoša Čampara doveo u pitanje imena nekih ministara, ali da će glasati za Vladu KS ako dođe do glasanja.


Zaključci SDA

Povodom objavljivanja audio snimka vezanog za izbornu skupštinu KO SDA Sarajevo, Kolegij SDA na današnjoj sjednici utvrdio je šest zaključaka koji će biti predloženi Predsjedništvu stranke.

Kolegij SDA najoštrije se osuđuje svaki vid eventualne nezakonitosti i manipulacije vezanih kako za sam sadržaj snimka, tako i za način i motive nastanka i distribucije.

Od nadležnih organa očekuje se da utvrde zakonsku odgovornost svih aktera., dok će političku odgovornost za sve aktere utvrđivati Predsjedništvo SDA.

Kolegij SDA je primio na znanje neopozivu ostavku Asima Sarajlića na poziciju potpredsjednika Stranke i predsjednika i člana Kadrovske komisije SDA.

Predsjedništvo SDA će bez odlaganja pokrenuti proceduru utvrđivanja političke odgovornosti svih ostalih aktera ovog slučaja. Također, zadužit će Etički odbor Stranke koji će postupati kao komisija koja će provesti postupak i predložiti mjere odgovornosti Predsjedništvu Stranke.

Izborna komsiija SDA će u skladu sa svojim nadležnostima u najkraćem roku ispitati osnovanost svih prigovora vezanih za regularnost izbornog procesa za Kantonalni izvršni odbor Sarajevo i Predsjedništvu SDA podnijeti izvještaj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo