5°C
Mostar 7°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

02.03.2020 / 20:00 BiH - Skandalozno

Uprava Aluminija nagradila batinaše koji su pretukli Filipovića, MUP ih nije priveo

Uprava Aluminija nagradila batinaše koji su pretukli Filipovića, MUP ih nije priveo
Foto: Vijesti.ba

Uprava mostarskog Aluminija, na čelu s novim v.d. direktorom Antom Rezićem, nagradila je batinaše Iliju Martinovića (36) i Alena Ivankovića (49), te ih isti dan, nakon što su brutalno pretukli člana Nadzornog odbora ovog preduzeća ispred malih...

 ...dioničara Željka Filipovića (59) i njegovog sina Franju (33), uvrstila na platnu listu za mart.

Portal Vijesti.ba ovu je skandaloznu informaciju saznao od dobro obaviještenog izvora, koji je želio ostati anoniman.

Željko i Franjo Filipović, podsjetimo, žestoko su pretučeni prošlog četvrtka u mostarskom lokalu "Zdrav ruž". Martinović i Ivanković u ovaj su kafić namamili starijeg Filipovića, na kojeg su potom i nemilosrdno nasrnuli. Nažalost, ništa bolje nije prošao ni njegov sin Franjo, koji se naknadno umiješao u incident, u želji da spasi život nemoćnog oca koji se našao pod Martinovićevim i Ivankovićevim nogama.

Napadači su starijeg Filipovića smatrali odgovornim što se nisu našli na platnom spisku za mart, a to im je prethodno rekao bivši direktor Aluminija Dražen Pandža. Ispostavit će se da je to ustvari bila Pandžina izmišljotina, kako bi sa sebe skinuo dio odgovornosti.

Da nije imao apsolutno nikakve veze s pravljenjem spiska, niti s eventualnim brisanjem Martinovića i Ivankovića s istog, Željko je u izjavi za Vijesti.ba ustvrdio prošlog petka, dan nakon što su on i njegov sin dobili batine.

- Svi mi iz Nadzornog odbora dobili smo taj spisak. I obično bi tako bilo - mi samo dobijemo gotove spiskove i glasamo. I hajde, želeći da se tim ljudima izađe ususret da dobiju i martovsku platu, ja sam, i ne gledajući ko je na tom spisku, na kojem su bila 92 čovjeka, glasao "za". A za ovu dvojicu - Martinovića i Ivankovića - čak ni ne znam da li su bili na tom spisku. Jer, kao što rekoh, niti sam ga ja pravio, niti sam koga brisao - rekao nam je tada Željko.

Marić: Uzajamno narušavanje javnog reda i mira

Mostarska policija, međutim, incident u "Zdravom ružu" tretirat će kao narušavanje javnog reda i mira, barem do okončanja istrage, koja i dalje traje.

- Bilo je to uzajamno narušavanje javnog reda i mira. Četiri osobe sjedile su u jednom ugostiteljskom objektu, došlo je do prepirke i potom do fizičkog obračuna - rekao nam je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Kaže da su prekršajni nalozi uručeni svim učesnicima „tučnjave“ - i Martinoviću, i Ivankoviću, ali i dvojici Filipovića.

- Provedenom istragom znat ćemo ko je inicirao sukob i ko je narušio javni red i mir. Mi ne možemo vjerovati samo jednoj osobi - kazao je Marić, dodavši da nakon incidenta nijedna osoba nije privedena u policijske prostorije. No, od svake od njih su, kako to nalaže i zakon, uzeti iskazi.

Na našu konstataciju da nam je Željko Filipović detaljno obrazložio pozadinu incidenta i da, prema njegovim riječima, uopšte nije bilo tučnjave, nego da su on i njegov sin napadnuti, Marić kaže da je službena informacija evidentirana u Operativnom centru MUP-a HNK.

- A sad šta je rekao ovaj, šta je rekao onaj, to nas ne interesira. Za to postoje nadležne službe koje će utvrditi kako je došlo do narušavanja javnog reda i mira - dodao je Marić.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo