1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

02.03.2020 / 13:12 Politika - Strazbur

Turković i Pejčinović Burić: BiH i Vijeće Evrope imaju odličnu saradnju

Turković i Pejčinović Burić: BiH i Vijeće Evrope imaju odličnu saradnju
Foto: Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se sa generalnom sekretarkom VE Marijom Pejčinović Burić na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope koji se održava u Strazburu 3. marta.

Razgovor je protekao u ugodanoj i prijateljskoj atmosferi, tokom kojeg je Turković čestitala Pejčinović Burić na izboru za generalnog sekretara Vijeća Evrope i poželjela puno uspjeha u radu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je naglasila da BiH i Vijeće Evrope imaju odličnu saradnju u svim domenima, te izrazila zadovoljstvo što je, nakon pauze u 2019. godini, ponovno imenovana parlamentarna delegacija BiH i tako nastavila sa redovnim aktivnostima pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Turković je najavila svoje učešće na sutrašnjem sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope. Naglasila je da je BiH svjesna svojih obaveza, u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i 14 prioriteta koje je definisala Evropska komisija u svom najnovijem mišljenju iz maja 2019. godine, te se zahvalila Vijeću Evrope na nacrtu teksta mape puta za implementaciju predmetnih presuda.

Ministrica je informisala Pejčinović da su protokoli 15 i 16 Evropske konvencije o ljudskim pravima u završnoj fazi ratifikacije u BiH, te da je u toku proces imenovanja članova za Komitete eksperata Vijeća Evrope, i to za Venecijansku komisiju, Evropsku komisiju za borbu protiv rasizma i netolerancije, Savjetodavni komitet za okvirni rad na Konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, Evropski komitet za prevenciju mučenja i degradirajućeg tretmana, te Savjetodavni komitet Konvencije za manjinske jezike.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo