4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

01.03.2020 / 11:27 BiH - Povodom Dana nezavisnosti

Čolpa: Složno kao na referendumu 1992. promijenimo stanje u zemlji

Čolpa: Složno kao na referendumu 1992. promijenimo stanje u zemlji
Nihad Čolpa / Vijesti.ba
Predsjednik Građanskog saveza i zastupnik u Parlamentu FBiH Nihad Čolpa čestitao je građanima BiH Dan nezavisnosti i podsjetio je na način na koji je BiH proglasila svoju nezavisnost.

“Zahvalan 2.061.932!

Badinterova komisija 1991. godine postavila je uslov tadašnjoj vlasti da je za priznavanje Republike Bosne i Hercegovine potrebno provesti građanski referendum.

Odluka kojom je 2.061.932 građana svih narodnosti 29. 2 i 1.3. 1992. godine raskinulo sve državnopravne veze s bivšom državom i proglasilo nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine, bila je historijska i hrabra.

Referendum je proveden u teškim vremenima raspada Jugoslavije.

Prvi dan donio je ljudske žrtve. Na cesti između Turbeta i Komara, nedaleko od Travnika, ubijen je jedan taksista, a njegov suvozač je teško ranjen nakon što su se pokušali probiti automobilom kroz barikadu.

Zahvaljujući hrabrosti građana da u dramatičnim vremenima izađu i glasaju za nezavisnost Bosne i Hercegovine, tadašnja Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. BiH je u UN primljena 22. maja iste godine.

Kao što smo prije dvadeset i osam godina donijeli odluku da budemo nezavisni, nadam se da ćemo i sada, u vrijeme mira, složno i za dobrobit sviju, učiniti sve da promijenimo stanje u državi.

Nijedna vlast nakon rata nije imala više od 900.000 glasova, a na građanskom referendumu glasalo je 2.061.932 građana. Brojevi su na našoj strani!

Sretan Dan nezavisnosti!“, poručio je Nihad Čolpa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo