0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

01.03.2020 / 10:16 BiH - Položeno cvijeće na spomen obilježja

Počelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je počelo jutros odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima BiH.

Delegacije državnih, entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, kao i porodice poginulih branitelja,  predstavnici Oružanih snaga BiH, boračkih i drugih  organizacija te građani, učenjem fatihe ili na drugi način su odali počast kod centralnog spomen-obilježja na mezarju Kovači i kod mezara prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Delegacije su potom položile cvijeće na spomen-obilježje kod Vječne vatre u centru grada, kao i na spomenik djeci Sarajeva ubijenoj tokom proteklog rata od 1992-1995. te na spomen-obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku i u spomen-parku Vraca.

U Sarajevu je za večeras najavljena akademija u Vijećnici povodom velikog praznika Bosne i Hercegovine, Dana nezavisnosti.

Na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine brojne delegacije svih nivoa vlasti položile su danas cvijeće na spomen obilježje Vječna vatra u Sarajevu i tako podsjetili na činjenicu da je to jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji države kad su se građani izjasnili za suverenu, nezavisnu i državu ravnopravnih naroda koji u njoj žive.

Cvijeće su položili i odali počast braniocima Bosne i Hercegovine predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, ministar obrane BiH Sifet Požić i delegacija Oružanih snaga BiH, predstavnici federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih institucija vlasti, boračkih udruženja, političkih partija i drugi.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u izjavi medijima uz čestitke svim građankama i građanima u BiH i dijaspori Dana nezavisnosti BiH, istaknuo je kako se radi o u jednom od najznačajnih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo