-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

28.02.2020 / 16:30 BiH - Krizni stožer

U HNK-u nema oboljelih od koronavirusa

U HNK-u nema oboljelih od koronavirusa
Foto: Fena / Vijesti.ba
Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zadužen za poduzimanje mjera zaštite pučanstva od koronavirusa u HNŽ održao je u petak sastanak na kojem je, uz ostalo, istaknuto ...

... kako su u posljednja 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zaprimljena dva bolesnika s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus koji su zbrinuti po svim uzusima struke i važećim napucima, te je urađeno specifično testiranje na virus COVID-19.

Dobiveni nalazi su negativni, a o njihovu daljnjem liječenju odlučit će kliničari-infektolozi, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a.

Krizni stožer pozvao je građane HNŽ i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u HNŽ, a  koji su se unazad sedam dana, računajući od 24. veljače vratili iz Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, da se putem telefona, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo HNŽ radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

Također, od ponedjeljka do petka, tijekom radnog vremena, mogu se javiti i na broj telefona: 036/551-478, a izvan radnog vremena i vikendom građani mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281. Revizija ovih mjera vršit će se sukladno epidemiloškom stanju.

Građanima HNŽ-a preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio novi koronavirus (COVID-19). Također, potrebno je pridržavati se preporuka koje je uputilo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ o odgodi i prolongiraju studijskih putovanja i ekskurzija.

Članovi Kriznog stožera održali su sastanak i s predstavnicima domova zdravlja, higijensko-epidemioloških službi i sanitarnim inspektorima u HNŽ koji su dobili smjernice o daljnjem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, navodi se u priopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo