1°C
Mostar 11°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

28.02.2020 / 16:18 BiH - Tri kompleksne operacije

Vodeći stručnjak u svijetu iz oblasti VATS hirurgije posjetio KCUS

Vodeći stručnjak u svijetu iz oblasti VATS hirurgije posjetio KCUS
Foto: KCUS - Vijesti.ba

Vodeći stručnjak  u svijetu iz oblasti VATS hirurgije prof.dr.Diego Gonzalez Rivas, u  sklopu Balkanske turneje  „Masterclasses in minimally invasive thoracic surgery - UNIPORTAL VATS“ i  kontinuiranog programa edukacije ljekara boravio je u...

... Kliničkom  centru Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Gonzalez Rivas je utemeljitelj metode uniportalne videoasistirane torakoskopske hirurgije (VATS).Riječ je o  minimalno invazivnoj  hirurškoj procedur koja uz korištenje video tehnologije i specifičnih instrumenata minimalnim pristupoma omogućava izvođenje radikalnih operativnih zahvata u grudnom košu.

 Prema riječima prof.dr.Rivasa ovo je njegova prva posjeta KCUS-u, ali sigurno neće biti i posljednja.Rivas  je izrazio zadovoljstvo stanjem Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, posebno ističući savremenu dijagnostičku i terapijsku opremu kojom KCUS raspolaže.

 -Raduje me vidjeti da raspolažete izvrsnim operacionim salama i da su kolege na zavidnom nivou stručnosti i spremnosti da odgovorite najzahtjevnijim zadacima. U kratkom vremenskom roku uspjeli smo uraditi mnogo posla, te se nadam da ćemo nastaviti našu saradnju i ubuduće - kazao je  Diego Gonzalez Rivas.

Šef Klinike za torakalnu hirurgiju Ilijaz Pilav ističe da je predavanju dr.Rivasa prisustvovalo 30 torakalnih hirurga iz cijele BiH, te da su u toku njegovog boravka u KCUS-u urađene tri kompleksne operacije. 

 -Ova dva dana  smo iskoristili kako bismo što više naučili i čuli od najistaknutijeg stručnjaka kada je u pitanju VATS hirurgija. Operacije smo radili u timu koji su uz dr. Rivasa činili i naši hirurzi i  anesteziolozi a prijenos operativnih zahvata pratili su prisutni u multimedijalnoj sali KCUS. Posebno me raduje da su mladi specijalizanti  prisustvovali operacijama i imali priliku učiti od najboljeg među nama – rekao je Pilav, dodavši da su operacije prošle bez komplikacija,  te da se pacijenti  odlično oporavljaju.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr.Sebija Izetbegović  ističe da u KCUS-u nastoje ići u korak sa savremenim medicinskim dostignućima, u svim oblastima djelovanja. U toku je priprema za uvođenje VATS metode na Klinici za torakalnu hirurgiju.

 -Pacijentima nastojimo pružiti što kvalitetnije zdravstvene usluge. Zahvaljujući novom pristupu u radu, strateškom planiranju nabavki i svih aktivnosti, KCUS postaje regionalno prepoznat kao centar izvrsnosti u pružanju medicinskih usluga. Tome svjedoče brojne pohvale i upiti pacijenata  iz susjednih zemalja za liječenje u Kliničkom centru u Sarajevu-kazala je Izetbegović.

Ona je istakla da je KCUS u protekle četiri godine uveo  procedure i tehnike, čime se  direktno utjecalo na smanjenje izmještanja bolesnika na liječenje izvan BiH.

- Nedavno smo KCUS ojačali sa 119 novih mladih ljekara, koji su  dobili priliku za rad i usavršavanje u KCUS. Dešavanja i promjene na svjetskom zdravstvenom planu pomno pratimo, te aktivnosti sprovodimo shodno istima. Osobito nam je važno razvijati struku na Klinici za torakalnu hirurgiju, jer istu nismo zatekli u zadovoljavajućem stanju. VATS metoda jedna je u nizu inovacija koju ćemo uvesti u redovan program u KCUS. Ljekari  Klinike za torakalnu hirurgiju moraće puno raditi na svojoj edukaciji i sustizanju svjetskih trendova – izjavila je prof.dr.Izetbegović, saopćio je  Press KCUS-a .



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo