8°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 5°C

28.02.2020 / 14:26 BiH - Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge

Pezerović: Na području Brčko distrikta BiH nema zaraženih osoba od koronavirusa

Pezerović: Na području Brčko distrikta BiH nema zaraženih osoba od koronavirusa

Prema raspoloživim podacima, na području Brčko distrikta BiH nema prijavljenih slučajeva niti slučajeva sa sumnjama o zaraženim osobama od koronavirusa - istaknuo je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH...

 ...Akif Pezerović nakon vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH na kojoj je razmatrana Informacija o situaciji u vezi s korona virusom.

Pezerović je na konferenciji za medije rekao da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom nalazi sedam građana Brčko distrikta BiH koji su boravili u Italiji i jedan strani državljanin (Talijan), priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Brčko distrikta.

"Sve ove osobe se nalaze pod zdravstvenim nadzorom, borave kod kuće i redovno se javljaju telefonom u Pododjeljenje za javno zdravstvo i za sada nemaju simptome respiratornih infekcija. Situacija u Brčkom u vezi s ovim virusom nije alarmantna i ne treba dizati paniku. Odjeljenje će i dalje pratiti situaciju, preduzimati potrebne mjere i obavještavati stanovništvo o postupcima i radnjama koje treba preduzimati, a u saradnji s odjeljenjima Vlade i institucijama Distrikta, entitetskim ministarstvima zdravstva, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Graničnom policijom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom", dodao je Pezerović.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je da je postupak stavljanja pod zdravstveni nadzor procjena epidemiologa, a da su pod ovakav nadzor stavljeni i prosvjetni radnici s područja Distrikta koji su boravili u Italiji.

"S obzirom da je jedan direktor škole iz koje su tri prosvjetna radnika boravila u Italiji došao u Pododjeljenje, mi smo predložili da se sva ta djeca, odnosno roditelji jave na naš broj telefona i njih se jako mnogo javilo. Djeca za sada nemaju nikakve simptome i naša je procjena da ne treba u ovome trenutku školu zatvarati niti preduzimati bilo koje druge mjere. Sve što poduzimamo radimo u konzultaciji s entitetskim vlastima, i s njima smo se konzultirali i ovom prilikom ",  pojasnila je Nikolić.

Ona je navela da je u BiH stiglo 1.000 testova za korona virus, od čega je Tuzla dobila 70.

„Ne testiraju se svi nego samo građani koji su bili na putu i imaju simptome respiratorne infekcije. Ukoliko bismo mi nekog pacijenta poslali u neki veći centar u BiH na testiranje, njihov konzilij sastavljen od infektologa i epidemiologa  donosi odluku da li je potrebno da se taj pacijent testira ili ne. Ponavljam da nema mjesta panici ni što se tiče školske djece, te da ćemo i dalje pratiti situaciju”, istakla je Nikolić.

Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjoj vanrednoj sjednici zaključila da su se strani državljani s privremenim ili stalnim boravkom na području Brčko distrikta BiH i bosanskohercegovački državljani sa stalnim boravkom na području Brčko distrikta BiH, koji se vraćaju s područja koja su zahvaćena novim korona virusom (Kina, Italija, Iran, Južna Koreja i druge države koje su zahvaćene virusom), dužni javiti Pododjeljenju za javno zdravstvo na broj telefona 049 / 215-556 radi zdravstvenog nadzora.

Pododjeljenje za javno zdravstvo će izvješćivati Sanitarnu inspekciju o osobama koje se ne pridržavaju naloženih mjera, a odjeljenje za javni registar s Uredom za strance će osigurati evidencije u vezi s boravkom lica van BiH.

Vlada je također zadužila sanitarnu inspekciju Inspektorata Brčko distrikta BiH da u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, inspekcijski nadzor vrši od 0 do 24 sata, uključujući i suradnju s Graničnom policijom.

Također je zadužena Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko“ i Pododjeljenje za javno zdravstvo da odmah osiguraju minimum zaštitne opreme (rukavice, mantile, maske i drugo).

U slučaju pojave simptoma respiratornih infekcija kod osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom kao što su: porast temperature, kašalj, otežano disanje i slično, ista su dužna javiti se u Javnu zdravstvenu ustanovu „Zdravstveni centar Brčko“ na telefon 049 / 232-151, a Higijensko-epidemiološka služba Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ zadužena je za provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, i drugih preventivnih mjera na terenu.

 Menadžment JZU „Zdravstveni centar Brčko“ dužan je da osigura preraspodjelom prostora u okviru JZU-a potreban broj posebnih prostorija za izolaciju potencijalnih pacijenata.

 Pododjeljenje za javno zdravstvo osigurat će potrebna testiranja u laboratorijama u kojima je moguće utvrditi prisustvo korona virusa i nabavit testove za testiranje na korona virus.

Vlada Brčkog je preporučila i otkazivanje bilo kakvih ekskurzija i organiziranih posjeta Kini, Italiji, Iranu, Južnoj Koreji i drugim državama koje su zahvaćene virusom.

Vanredna sjednica Vlade na temu koronavirusa nalazi se u stalnom zasjedanju, navodi se u priopćenju. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo