8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

27.02.2020 / 21:18 Regija - Bivši kosovski premijer

Haradinaj: Prevarant Kurti se predao Srbiji

Haradinaj: Prevarant Kurti se predao Srbiji
Foto: AP - Vijesti.ba

Lideri opozicionih partija Ramush Haradinaj, Kadri Veseli i Fatmir Limaj negativno su reagovali na najavu premijera Kosova Albina Kurtija da će ukinuti takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Bivši premijer Kosova i lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, koji je uveo takse, reagovao je na najavu ukidanja taksi na uvoz robe iz Srbije i BIH rečima da se Albin “prevarant” večeras predao Srbiji.

"Večeras se prevarant Aljbin predao Srbiji. Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovo", napisao je Haradinaj na Facebooku.

Haradinaj, čija vlada je uvela taksu od 100 odsto krajem 2018, poručio je Kurtiju i da je od danas odgovoran za "ponovno osvajanje Kosova od strane Srbije".

Istovremeno, predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je poručio “ništa novo od Albina”.

“Barem je poštovao autorska prava, jer njegova odluka o taksama i reciprocitetu pozajmljena je iz ideje mog predloga iz januara 2019. godine, koju je, kao i sve drugo, on bio odbacio”, napisao je Veseli na Facebooku.

Prema rečima Veselija, Kurti je kao opozicionar bio u stanju da zapali Kosovo i iskoristi nasilje i živote idealističke omladine da bi došao na vlast.

“Danas, kada on vodi Vladu, njegov se ideal smatra samo držanjem vlasti. Ucjenjivanjem on sebe gori brže nego što su drugi očekivali”, napisao je Veseli.

I lider opozicione Socijaldemokratske incijative (Nisma) Fatmir Limaj je ocenio da je Albin Kurti nastavio sa "skandaloznim konferencijama".

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je da će 15. marta biti ukinute takse od 100 posto na uvoz primarne sirovine iz Srbije i BiH, a zauzvrat se od Srbije očekuje prekid kampanje za povlačenje priznanja i ukidanje netarifnih barijera za kosovsku ekonomiju.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Kurti je izjavio da će ukoliko Srbija pozitivno odgovori Vlada Kosova 1. aprila potpuno ukinuti takse od 100 posto za uvoz sve robe iz Srbije i BiH na 90 dana.

U suprotnom 1. aprila počeće postupno uvođenje reciprociteta prema Srbiji. Kurti je kazao da će u slučaju da ne bude refleksije od srpske strane ni nakon perioda od 90 dana na ukidanje takse na prvu sirovinu, Vlada Kosova od 15. juna vratiti tarife i nastaviti implementaciju reciprociteta započetog 1. aprila.

Bivša Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Ramushem Haradinajem uvela je novembra 2018. godine takse, koje su blokirane dijalog sa Srbijom.

Svi međunarodni saveznici traže od Kosova ukidanje taksi kako bi se Srbija vratila za pregovarački sto. Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog sa Kosovom, koji se u Briselu vodio posredstvom Evropske unije.



(Vijesti.ba / AA)

 

Izdvajamo