5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

26.02.2020 / 20:00 Regija - Srbija

Vučić: Tražiće od nas de fakto ili de jure priznavanje Kosova

Vučić: Tražiće od nas de fakto ili de jure priznavanje Kosova
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poslije ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".

Aleksandar Vučić je za televiziju O2 ukazao da, ipak, prvo treba sačekati i vidjeti kakvu će Priština odluku po pitanju taksi doneti i da li će zahtijevati reciprocitet, ali da nema sumnje da će uslijediti pritisak na Srbiju.

Na pitanje šta bi podrazumjevao Ahtisarijev plan "plus plus" i da li će pitati narod šta misli o tome, predsjednik kaže da će svakako narod biti pitan.

"Daće oni i više (od Ahtisarijevog plana), ali će tražiti de fakto ili de jure priznavanje Kosova od Srbije. Cilj je da ubace Kosovo u UN", naveo je Vučić i dodao da je to ono što možemo da očekujemo u narednom periodu.

Vučić dodaje da je samo pitanje trenutka kada će to tražiti od Srbije, da li za tri ili šest mjeseci ili za godinu dana, ali da će se to svakako dogoditi i da će onda biti strahoviti pritisci na Srbiju.

Kada je riječ o učešću na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove u Vašingtonu, Vučić kaže da će boriti za bolju poziciju zemlje.

Na tom skupu će, između ostalih, govoriti i potpredsednik SAD Majk Pens, državi sekretar SAD Majk Pompeo, lideri oba doma Kongresa, jedan od demokratskih kandidata za predsednika SAD Majkl Blumberg, kao i specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, kancelar Austrije Sebastijan Kurc...

Ipak, ističe Vučić, niko u Vašingtonu neće promijeniti svoje mišljenje po pitanju Kosova.

"Gdje god idem, idem da se borim poboljšanu poziciju Srbije, ali ne očekujte da lažem i da kažem da su oni promijenili svoj stav. Suviše smo mi mali i za Njemačku, Ameriku, Francusku, Engelsku, da bi oni mijenjali svoj stav. Suštinski ga neće promijeniti, da li možemo da dobijemo više, izgubimo manje, popravimo položaj Srbije", rekao je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo