8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

25.02.2020 / 10:50 Regija - Sustav je spreman

Beroš: Izvjesno je da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj

Beroš: Izvjesno je da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj
Vili Beroš / Vijesti.ba
Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da su svi rezultati hrvatskih državljana poslani na analizu negativni na koronavirus te kako je izvjesno da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj, ali da nema razloga za paniku jer je sustav spreman za sve što treba poduzeti.

"U ovom trenutku svi su rezultati negativni, ali s obzirom na epidemiološku situaciju i broj uzoraka koji su još u obradi, lako je moguće da netko od njih bude pozitivan. Ali to ne treba uznemiravati javnost jer je sustav spreman. Dodatno se provjeravaju ljudi koji su u izolaciji. Ako se i dogodi da netko je pozitivan, fokusirat ćemo se na to da tražimo kontakte", rekao je Beroš za N1.

Tijekom noći u KBC Rijeka stiglo još devet pacijenata, jedan pokazuje znakove bolesti

Osim nalaza sedam pacijenata kod kojih se sumnjalo na koronavirus, a pokazali su se negativni, tijekom noći je u KBC Rijeka stiglo još devet hrvatskih radnika koji su radili u tvornici u Italiji te su zbog boravka na sumnjivom području odmah smješteni u izolaciju.

"Devet hrvatskih građana koji su radili u tvornici u Italiji, gdje je otkriveno 20-ak oboljelih, tijekom noći su transportirani u KBC Rijeka gdje su u izolaciji i pod nadzorom, a brisevi su poslani na analizu u Zagreb. Rezultati se očekuju tijekom ranog poslijepodneva ili kasnije", kazao je hrvatski ministar.

Ne zna točno iz kojih su dijelova Hrvatske ti radnici no samo jedan pokazuje znakove bolesti. Međutim, on kašlje već tri tjedna pa stručnjaci sumnjaju da se radi o koronavirusu, rekao je Beroš i dodao da unatoč sumnji moraju biti spremni na sve opcije.

Drugih sumnjivih slučajeva nema

Beroš je ustvrdio da u ovom trenutku nema drugih sumnjivih slučajeva te dodao da sanitarni inspektori obavljaju nadzore na granicama već mjesec dana.

Naglasio je da je Hrvatska spremna zatvoriti granice u bilo kojem trenutku kada struka procijeni da je to potrebno, a u ovom trenutku mišljenje je, ističe, kako to nije potrebno.

Hrvatski ministar zdravstva će danas otputovati u Rim koji je domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske, a razgovarat će se o mjerama koje se poduzimaju.

"Vjerujem da ćemo dati dobar odgovor na ovu ugrozu jer je veoma izvjesno da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj. Mjesta panici nema, spremamo se, odgovorni smo, vidjet ćemo što će biti, ali zdravstveni sustav u ovom trenutku je maksimalno napregnut da odgovori na ovu ugrozu", poručio je Beroš, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo