10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

25.02.2020 / 08:05 BiH - 'I po babi, i po stričevima'

Potvrđeno ranije pisanje: Nastavak nepotizma u sarajevskom ViK-u

Potvrđeno ranije pisanje: Nastavak nepotizma u sarajevskom ViK-u
Foto: Vijesti.ba
Vijesti.ba su prije desetak dana pisale o nastavku nepotizma u sarajevskom Vodovodu i zapošljavanju po rodbinskim vezama.

Tada nam se obrata grupa radnika KJKP Vodovod i kanalizacije ukazujući na nastavak nepotizma prilikom zapošljavanja u ovo javno preduzeće. Posebno su indikativne informacije o slučajevima zapošljavanja rodbine po principu otac-sin, majka-sin itd.

Tada objavili to da je Nijaz Krilić šef odjeljenja za istraživače u VIK-u uz suprugu koja već radi u preduzeću dobio pojačanje u vidu sina Armina koji je prošao na konkursu. Posao je dobio i Jasmin Hajro, sin šefa izvorišta Bačevo Nuradina Hajre, kao i Denis Raka također sin uposlenika Vodovoda.

Radnici koji su nam pisali naveli su da će biti provedeno i testiranje za drugu grupu, te da je javna tajna da će proći i biti primljeni Zlatan Kapić čiji i otac i majka rade u VIK-u; Ajdin Lanco čiji je otac šef mreže u VIK-u i Anel Druškić čiji je otac također uposlenik VIK-a. Upravo to se i desilo.

Da stvar bude još skandaloznija, uposleni su nakon što je javnost i prije testiranja bila upoznata sa namještenim konkursom. Ni to nije omelo kraljeve nepotizma iz ViK-a.

Direktora Enver Hadžiahmetović ranije se nerijetko znao požaliti upravo na način zapošljavanja u ovo preduzeće.

- Ono što je bio problem ovog preduzeća jeste da je dan prije nego je imenovana nova Uprava primljeno 90-ak radnika. Nije sporno što je primljeno tih 90 radnika, problem je što to nije prošlo proceduru unutrašnje organizacije ViK-a - Sektor za ekonomske-pravne poslove apsolutno nije imao uvida u sve to. Koliko znam, čak je i jedan supervizor dao ostavku na početku ovog konkursa. U ovom konkursu od 90 ljudi, 26 ih nije radilo na mjestima na kojima imaju rješenja. Oni su primljeni kao čitači vodomjera, istraživači, NK radnici, međutim, radili su kao sekretarice, blagajnici... Ovim ljudima ističe sada ugovor u decembru i nadamo se da ćemo to u nekom narednom periodu ispraviti. Disciplinski postupak protiv odgovornih osoba pokrenut je i po ovom pitanju, kako bi se utvrdila odgovornost. Jer znamo da je prisutan sistem nepotizma. Mi imamo ovdje 14 slučajeva gdje su primljeni otac-sin, otac-majka, sin-brat. Drugi je bio stranački sistem. Znamo da je iz jednog naselja iz okoline Sarajeva došlo 40-ak osoba, da je to išlo po sistemu. Znači nije prošlo propisanu proceduru, rekao je svojevremeno Hadžiahmetović.

No praksa se u ViK-u nije promijenila. Najavio je tada direktor i krivične prijave. Prijava će, izvjesno je, biti. A i posla za nadležne istražne organe.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo