16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.02.2020 / 17:43 Politika - Turković-Mominah

Turizam je potencijal BiH privlačan saudijskim državljanima

Turizam je potencijal BiH privlačan saudijskim državljanima
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas, 24. februara, u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije Hanija Abdullaha Mominaha.

Ministrica Turković je naglasila važnost koju BiH pridaje saradnji sa Saudijskom Arabijom i istakla interes za unapređenjem ekonomske saradnje i pozvala predstavnike saudijskih fondova i poslovne ljude da nastave ulagati u BiH, za šta postoje različite mogućnosti u oblastima namjenske industrije, bankarstva i finansija, poljoprivrede i prehrambene industrije. Ministrica je naglasila mogućnosti ulaganja u poljoprivredne projekte, posebno za proizvodnju organske hrane, ali i za trgovinu robe široke potrošnje. Turizam je istaknut kao poseban potencijal, s obzirom na veliko interesovanje saudijskih državljana za posjetu Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu razgovaralo se i o mogućnosti pojednostavljenja viznog režima za vlasnike pasoša obje zemlje.

Ambasador Mominah čestitao je ministrici Turković na preuzimanju ove vrlo važne dužnosti i izrazio nadu da će se bilateralni odnosi između BiH i Saudijske Arabije razvijati na obostranu korist dviju zemalja. Ambasador je naglasio važnost razmjene posjeta na visokom nivou, rada na zaključivanju međudržavnih sporazuma u različitim oblastima, kao i napora na povećanju broja posjetioca iz njegove zemlje Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je podsjetila ambasadora na otvoreni poziv saudijskom ministru vanjskih poslova princu Faisalu bin Farhanu Al Saudu da posjeti BiH od prije nekoliko godina, te izrazila nadu da će se ova posjeta uskoro realizirati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo