8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.02.2020 / 13:58 Svijet - Pet umrlo

U Italiji preko 200 zaraženih korona virusom, jedan oboljeli se oporavio

U Italiji preko 200 zaraženih korona virusom, jedan oboljeli se oporavio
Foto: Agencije - Vijesti.ba

U Italiji je prijavljeno preko 200 slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći broj zaraženih izvan Azije.

Potvrđeni slučajevi u Italiji su porasli s tri u petak na preko 200 tokom vikenda, javio je CNN.

U Italiji je umrlo najmanje pet osoba, a najmanje 219 je zaraženih, kazao je lokalni zvaničnik Angelo Borrelli na konferenciji za štampu u ponedjeljak.

Najveći dio slučajeva je sjevernoj regiji Lombardiji, gdje se 167 osoba zarazilo korona virusom. Borrelli je kazao da se jedna osoba oporavila, a 91 osoba se nalazi u izolaciji u vlastitim domovima.

Zvaničnici još uvijek nisu ušli u trag osobi koja je počela da širi virus u zemlji.

- Još uvijek nismo identificirali nultog pacijenta tako da je teško prognozirati nova širenja virusa - kazao je Borrelli na ranijoj press konferenciji.

Stroge vanredne mjere su implementirane tokom vikenda uključujući i zabranu javnih dešavanja u najmanje deset općina nakon što je potvrđen porast broja zaraženih u regijama Lombardija i Veneto.

Italijanski ministar zdravstva Roberto Speranza najavio je stroga ograničenja u pogođenim regijama, koja uključuju zatvaranje javnih zgrada, ograničen javni prijevoz , nadzor i karantin pojedinaca za koje se smatra da su bili izloženi virusu.

Većina zaraženih korona virusom su u kopnenom dijelu Kine, a dosad ima preko 79.000 slučajeva zaraze. Najveći broj zaraženih van Kine je u Japanu gdje je potvrđeno preko 840 slučajeva i u Južnoj Koreji 833. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo