18°C
Mostar 20°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 15°C

24.02.2020 / 13:52 Regija - Zbog koronavirusa

Hrvatska: Zdravstveni nadzor za osobe koje dolaze iz Veneta i Lombardije

Hrvatska: Zdravstveni nadzor za osobe koje dolaze iz Veneta i Lombardije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Načelnica Kriznog stožera hrvatskog Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević izvijestila je u ponedjeljak da je tijekom noći u Hrvatskoj uvedena nova mjera zdravstvenog nadzora u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja...

... talijanskih pokrajina Veneto i Lombardije.

To ne vrijedi za osobe koje su jučer i prekjučer došle, primjerice, iz Venecije. One ne trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom, osim ako su jučer dobile rješenje o nadzoru. U tom slučaju, to nije nadzor u samoizolaciji već nadzor bez ograničenja kretanja, izjavila je Grba Bujević na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva.

Mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unutar 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače, rekla je načelnica Kriznog stožera, prenosi Hina.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je u preko 80 slučajeva klinička slika bolesti uzrokovane koronavirusom blaga.

No, sve će se učiniti da se spriječi širenje epidemije u Hrvatskoj, a Krizni će stožer djelovati u dva smjera - pokušati spriječiti ulazak koronavirusa u Hrvatsku, a ako se ipak pojavi izolirat će se bolesnika i sve njegove kontakte kako bi se ograničilo širenje.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ocijenio je, nakon brzog širenja zaraze u Italiji gdje je preminulo pet osoba, da je na području Europe rizik od zaraze novim koronavirusom "nizak do umjeren".

Prema aktualnim podacima ECDC-a, 79.360 oboljelih od koronavirusa potvrđeno je u svijetu, a u Europi je utvrđeno 178 slučajeva.

Najviše je oboljelih u Italiji, slijede Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Švedska, Finska i Belgija.

U svijetu su dosad umrle 2463 osobe.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na službenim internetskim stranicama HZJZ-a u nedjelju su objavili zadnje informacije i podatke o koronavirusu.

Navode da je dosad u Hrvatskoj laboratorijski obrađeno 18 osoba, kod kojih je postavljena sumnja na bolest, i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na koronavirus.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo