9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

22.02.2020 / 10:43 Regija - Kosovo

Lideri Kosova nisu poštovali preporuku Čitaku da sačekaju verbalnu notu Jamajke

Lideri Kosova nisu poštovali preporuku Čitaku da sačekaju verbalnu notu Jamajke

Ambasadorica Kosova u SAD Vljora Čitaku prilikom informisanja rukovodstva Kosova da je Jamajka priznala nezavisno Kosovo preporučila je da se ta vijest ne objavljuje dok se ne dobije pismena nota o tome, piše Koha ditore.

U prepisci u koju je Koha imala uvid piše da prvo predsjednik Kosova Hašim Tači, a zatim i drugi visoki kosovski zvaničnici nisu poslušali preporuku Čitaku i odmah objavili tu vijest te je zato priznanje blokirano.

"Telefonom sam informisana da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova. Tokom dva telefonska razgovora ambasadorka Odri Marks mi je potvrdila da je odluka već donijeta i da će vrlo brzo poslati verbalnu notu. Za objavljivanje je dobro da sačekamo i verbalnu notu", navodi Čitaku u e-mailu upućenom najvišim zvaničnicima Kosova.

Vijest o priznanju Kosova od strane Jamajke je objavio na Twitteru predsjednik Kosova Hašim Tači, dok je njegov kabinet saopštio da su tu informaciju dobili službeno od ambasadorice Kosova u Washingtonu Vljore Čitaku.

Informacija je proslijeđena i kabinetu premijera i ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

Ministarica spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit je na Twitteru negirala da je njena država priznala Kosovo.

"Do danas, Jamajka nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu", napisala je Smit na toj društvenoj mreži.

Ministar spoljnih poslova i dijaspore Kosova Gljauk Konjufca najavio je preduzimanje mjera protiv odgovornih za tu vijest.



(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo