9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

21.02.2020 / 17:57 Svijet - Predsjednik Ukrajine

Zelenski: Ukrajina kao da je iz srednjeg vijeka

Zelenski: Ukrajina kao da je iz srednjeg vijeka
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Ukrajina liči na srednjovjekovnu Evropu, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je to rekao povodom napada mještana sela Novi Sanžari na autobuse sa Ukrajincima evakuisanim iz Vuhana, u kojem je povrijeđeno devet policajaca i jedan civil.

"Stalno govorimo da je Ukrajina Evropa, ali, da budem iskren, juče smo, nažalost, izgledali kao Evropa srednjeg vijeka. Ne zaboravimo da smo svi ljudi, a ono što se desilo ne mogu da opišem kao ljudsko ponašanje", istakao je Zelenski. On je poželio dobro zdravlje evakuisanim sunarodnicima i izrazio nadu da će uskoro biti kod kuće, sa svojim porodicama, prenosi Tas.

Premijer Ukrajine Oleksij Hončaruk je, s druge strane, ocijenio da je "rat informacijama" doprinio širenju panike u zemlji i nepovjerenju zbog koronavirusa.

On je, govoreći pred parlamentom, istakao da se dezinformacije o koronavirusu šire i iz Ukrajine i spolja, ali nije iznio detalje.

"Vlasti pokušavaju da pronađu izvor lažnih i-mejlova poslatih u ime ministarstva zdravlja, u kojima se tvrdi da su u zemlji potvrđeni slučajevi koronavirusa, iako ih do sada nije bilo", rekao je Hončaruk, preneo je Reuters.

Devet policajaca i civil povrijeđeni su u Ukrajini kada su demonstranti napali autobuse sa evakuisanim Ukrajincima iz Vuhana, žarišta novog koronavirusa u Kini.

Demonstranti su u četvrtak blokirali puteve u gradu Novi Sanžari, gdje je planirano da u medicinskom centru ukrajinske Nacionalne garde budu dvije nedjelje pod nadzorom.

Stanovnici tog grada zasuli su autobuse kamenicama, izbila je i tuča, ali su policajci uspjeli da uklone demonstrante i osiguraju prolaz za autobuse sa evakuisanima iz Kine.

U Ukrajini do sada nema registrovanih slučajeva novog koronavirusa.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo