8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

21.02.2020 / 14:03 Svijet - Američki državni sekretar

Pompeo: S talibanima postignut sporazum o smanjenju nasilja u Afganistanu

Pompeo: S talibanima postignut sporazum o smanjenju nasilja u Afganistanu
Mike Pompeo / Vijesti.ba
Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je u petak da su Sjedinjene Američke Države i talibani postigli sporazum o “smanjenju nasilja širom Afganistana“, koji će biti potpisan 29. februara.

“Nakon desetljeća sukoba, postigli smo dogovor s talibanima o značajnom smanjenju nasilja širom Afganistana. Ovo je važan korak na dugom putu ka miru, a pozivam sve Afganistance da iskoriste ovu priliku“, poručio je Pompeo na Twitteru.

Pompeova objava stigla je tokom leta za Oman.

“Sjedinjene Američke Države i talibani učestvovali su u opsežnim razgovorima kako bi se olakšao pronalazak političkog rješenja za okončanje rata u Afganistanu, smanjilo prisustvo SAD-a i savezničkih snaga i osiguralo da nijedna teroristička organizacija nikada ne koristi afganistansko tlo za prijetnju SAD-u ili našim saveznicima”, navodi se u izjavi State Departmenta.

Prvobitni dogovor daje talibanima sedam dana, počevši od petka uvečer, da se suzdrže od bilo kakvog nasilja. Ukoliko uslov bude ispunjen, SAD i talibani krenuće u širi, trajni sporazum. Naime, dvije strane postigle su razumijevanje o opštem smanjenju nasilja u cijelom Afganistanu nakon nekoliko sedmica pregovora u Dohi.

“Nakon uspješne primjene ovog razumijevanja, očekuje se da potpisivanje američko-talibanskog sporazuma. Pripremamo se za potpisivanje koje će se održati 29. februara. Afganistanski unutrašnji pregovori počeće ubrzo nakon toga, i gradiće se na ovom temeljnom koraku ka postizanju sveobuhvatnog i trajnog primirja i buduće političke mape za Afganistan. Jedini način da se postigne održiv mir u Afganistanu je da se Afganistanci okupe i dogovore o putu prema naprijed“, istakli su iz State Departmenta.

SAD imaju preko 12.000 vojnika u Afganistanu koji izvode operacije podrške snagama aktuelnog afganistanskog predsjednika Ashraf Ghani, ali i provode opsežnu antiterorističku misiju.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo