10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

21.02.2020 / 12:32 Crna hronika - MUP ZDK

Uhapšene dvije osobe u Tešnju zbog krađe 18 putničkih motornih vozila

Uhapšene dvije osobe u Tešnju zbog krađe 18 putničkih motornih vozila
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Operativnim radom na terenu službenici kriminalističke policije Policijske stanice Tešanj su nakon operativnih podataka i saznanja o teškim krađama, odnosno otuđenjima putničkih motornih vozila, koja su izvršena na području nekoliko općina u Federaciji ...

... BiH i na području RS, uhapšene su dvije osobe B.N., rođen 2000. godine i K.D., rođen 2000. godine, oba iz Tešnja.

Policijski službenici su uhapšene osobe locirali na području Tešnja, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

U okviru aktivnosti na dokumentovanju izvršenih teških krađa, te zavedenom kriminalističkom obradom, došlo se do podataka da su osumnjičene osobe, od novembra 2019. godine do februara 2020. godine, otuđila šest putničkih motornih vozila na području Zenice, četiri putnička vozila na području Zavidovića, po jedno vozilo na području Busovače i Srebrenika, dva na području Konjica, dva na području Kotor Varoši i dva vozila na području Teslića. Uglavnom se radilo o putničkim motornim vozilima "Golf 2" i "Golf 3".

Daljnjim aktivnostima i provjerama, kriminalistički istražitelji su došli do saznanja da su osumnjičene osobe otuđena vozila uglavnom prodavala osobi inicijala S.A., vlasniku autootpada u mjestu Piljužići.

Izvršenim pretresom navedenog autootpada pronađeno je putničko motorno vozilo marke "Golf 2", koje je otuđeno na području općine Teslić, kao i dijelovi putničkih motornih vozila koja su otuđena na području općina Teslić, Kotor Varoš i Zavidovići. Osoba inicijala S.A. je uhapšena i nad istim je u službenim prostorijama Policijske stanice Tešanj zavedena kriminalistička obrada.

Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, protiv S.A. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Prikrivanje" iz člana 300. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Takođe su na području općine Tešanj policijski službenici pronašli tri putnička motorna vozila, koja su, prema pronađenim tragovima i dokazima, takođe otuđena od uhapšenih osoba.

Nakon kriminalističke obrade, lica B.N. i K.D. su predata na daljnju nadležnost službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zbog dokumentovanja teških krađa počinjenih na području navedenog ministarstva, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo