0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

21.02.2020 / 10:56 Regija - Makedonija

Počinje suđenje za nasilje u Sobranju

Počinje suđenje za nasilje u Sobranju
Arhiv / Vijesti.ba
Sudski proces za organizatore nasilja u makedonskom Sobranju 27. aprila 2017. godine počinje danas u Krivičnom sudu u Skoplju, prenosi TV Telma.

Optuženi su bivši predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski, bivši ministri iz redova VMRO-DPMNE Mile Janakievski i Spiro Ristovski, kao i bivši direktor makedonske tajne službe UBK Vladimir Atanasovski.

Oni se terete za krivično djelo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti".

Kako navodi Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju, optuženi su početkom 2017. godine pripremili i realizovali plan s ciljem onemogućavanja mirne primopredaje vlasti.

Terete se da su organizovali i materijalno podržali masovne proteste, prvo ispred Državne izborne komisije u Skoplju, a nakon toga i proteste pokreta "Za zajedničku Makedoniju", koji su kulminirali nasilnim ulaskom u Sobranje 27. aprila, kada je Talat Džaferi izabran za predsjednika zakonodavnog doma Makedonije, prenosi Tanjug.

U istrazi su bili obuhvaćeni i bivši premijer koji je prebjegao u Mađarsku Nikola Gruevski i bivši obavještajac Nikola Boškovski, ali je postupak za njih zaustavljen dok ne budu dostupni organima.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo