4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

20.02.2020 / 21:01 BiH - Nacionalni spomenik

Džubur inicirao rekonstrukciju Banje u Mostaru

Džubur inicirao rekonstrukciju Banje u Mostaru
Foto: NAP / Vijesti.ba
Zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu FBiH Ahmed Džubur uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu da se izdvoje hitna sredstva za rekonstrukciju mostarske Banje.

“To je nacionalni spomenik koji je trenutno u očajnom stanju, a situacija vezana za nefunkcionisanje grada Mostara, kao općine koja uopće nema razumijevanje za ovu situaciju, kada nema izbora u Mostaru za ovakve intervencije i objekte”, rekao je Džubur.

Pojašnjava da je od Vlade FBiH traženo da izdvoji hitna sredstva u iznosu od 300.000 KM, kako bi se ovaj objekat doveo u odgovarajuće stanje budući da u njemu trenutno djeluju Plivački klub Velež, Plivački klub Orkan, Teatar mladih i hor Mostarske kiše.



“Ovo je jedna apsurdna situacija da objekat koji predstavlja vrhunski arhitektonsko - građevinski objekat koji je izgrađen 1914. godine propada naočigled države”, poručuje zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH.

Dodao je i da je Ambasada Italije prije tri godine izrazila želju da izvrši popravku.

“Italijanska ambasada je prije tri godine izrazila želju da izvrši popravku i sanaciju ovog objekta, međutim od toga nije bilo ništa. Ovaj objekat koji je na središnjoj gradskoj zoni propada i ovo je prava prilika da Vlada FBiH pokaže na djelu da može interventno djelovati i spriječiti da jedan ovakav objekat propadne”, zaključuje Džubur.



Naglašava da je ovaj objekat građen maorsko - egipatskim stilom i da su ovom objektu odrasle generacije, koje su tu učile plivati.

“Nedavno se desilo da su plivači ušli u Banju i prilikom pokušaja paljenja svjetla došlo je do spoja. Na više mjesta Banja prokišnjava, radijatori su potpuno pocrnili”, kaže Džubur.  

(Vijesti.ba / NAP)

Izdvajamo