°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

20.02.2020 / 13:35 Ljepota i Zdravlje - Narodna medicina

Limunada s medom eliksir zdravlja

Limunada s medom eliksir zdravlja
Foto: Ilustracija
Tajna narodnih recepata za dobro zdravlje krije se u namirnicama iz prirode koje su nam uvijek dostupne. Jedan od takvih recepata je i napitak od samo dva sastojka koji za vaše tijelo čini čuda - limuna i meda.

I doktori širom svijeta potvrdili su da ispijanje čaše limunade s medom svakog dana donosi velike zdravstvene prednosti za ljudski organizam, a brojnisu razlozi zbog kojih bi trebalo da konzumirate ovaj blagotvorni napitak, odnosno na koji način ova kombinacija djeluje na ljudski organizam.

POBOLJŠAVA ZDRAVLJE CRIJEVA

Jedan od ključnih koraka u održavanju zdravog načina života je održavanje zdravih crijeva, a mješavina meda i limuna omogućava bolji rad metabolizma koji je nužan kada se probudite. Ova kombinacija poboljšava metabolizam jer želučane zidove ostavlja u stabilnom stanju za probavu hrane koja se uzima tokom dana. Takođe, limunov je sok koristan kada je riječ o ublažavanju nadutosti.

ČISTI PROBAVNI SISTEM

Tokom probave, neke prehrambene tvari imaju tendenciju da se sakupljaju u probavnom sistemu. Čaša limunade s medom nakon svakog obroka očistiće sve te supstance koje se nakupljaju nakon obroka.

PODIŽE IMUNITET

Kada imate priliku, trebalo bi da izdvojite vrijeme i posvetite se jačanju svog imunološkog sistema. Vitamin C, koji se nalazi u limunovom soku, daje zadivljujuće rezultate kada se radi o suzbijanju prehlade i gripa. Ekstrakt limuna sadrži i saponine koji su nužni pri liječenju oštećenja kože.

SMANJUJE KISELOST ORGANIZMA

Kada je tijelo pretjerano kiselo, veća je vjerovatnost da ćete dobiti neku infekciju.

Nakon što se razgradi, mliječna kiselina u organizmu može se nagomilati do opasnog nivoa koji je loš za organizam, čineći ga ranjivim na sve vrste infekcija.

Zbog toga bi tijelo trebalo imati uravnotežen nivo kiselosti u svakom trenutku. Limunska i askorbinska kiselina koje se nalaze u limunu topljive su u krvi, za razliku od drugih kiselina. Ako svakog dana popijete jednu čašu limunade s medom, sigurno ćete osjetiti promjene u vašem tijelu.

PODSTIČE GUBLJENJE KILOGRAMA

Limun sadrži pektin i druga vlakna koja suzbijaju osjećaj gladi kada se konzumiraju. Kada mješavina limuna i meda stigne do želuca, reakcija između katalizatora pankreasa i meda povećava brzinu metabolizma i potrošnju masti u tijelu, čime se povećava i postotak izgubljenih kilograma.

POBOLJŠAVA IZGLED KOŽE

Crvenilo i upala kože rezultat su nečistoća u krvi. Uz pomoć meda, krv se može pročistiti i upale na koži se smanjiti. Kako mješavina kruži tijelom, ona održava blistavu kožu tokom cijelog dana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo