-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

20.02.2020 / 13:14 Muzika i Film - "Dobričin prsten"

Karanović dobila nagradu za životno djelo

Karanović dobila nagradu za životno djelo
Foto: Vijesti.ba
Mirjana Karanović 32. je dobitnica nagrade za životno djelo "Dobričin prsten" koja je sinoć uručena u Beogradu. Ovo prestižno priznanje glumici je stiglo nakon što je izvela predstavu "Mamu mu…ko je prvi počeo", na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Plaketu su joj uručili bivši dobitnici Miki Manojlović i Jasna Đuričić, a publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

S obzirom da smo Karanović telefonskim pozivom zatekli na probi, o njoj je za Klix.ba govorio Voja Brajović, njen dugogodišnji partner na sceni i predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije.

"U predstavi 'Mrešćenje šarana' Mira i ja smo igrali zajedno davne 1984. godine. Mogla je da dobije ovu nagradu i ranije. Mira Banjac je za nju rekla: 'To je moje trkačko grlo'. Mirjana je uvijek bila nada i kada je počinjala svoju karijeru, znalo se da će dosegnuti te visine naše umjetnosti. I to je jasno pokazala, pokazuje i pokazivat će. Puno radi, najviše u pozorištu", kaže nam Brajović.

Napomenuo je kako je ona za njega sjajna partnerica, što uveliko olakšava posao kojim se bave.

"Pozorište je naša kuća u kojoj carujemo, a Karanović karakteriše to što je izvanredan partener. Ona doprinosi da vi kao njen partner uradite više od onoga što ste mislili da ćete uraditi, upravo zahvaljujući takvom odnosu koji imate s njom. To je ono najdragocjenije u našem poslu", priznaje ovaj glumački velikan.

"Dobričin presten" je, ističe, najveća srbijanska nagrada, koja datira još od kraljevine Jugoslavije.

"Drago mi je kada se spomene Jugoslavija. Tada je to bilo najveće priznanje, u kojem se jedan glumac izdvajao od ostalih u cijeloj zemlji. Onda je nastavljeno 1980. godine, da se ta nagrada daje Udruženju gradskih umjetnika, najveće priznanje je ono za životno djelo. Tu smo nagradu već uručili 31 umjetniku, a Mira Karanović je 32. dobitnica", govori Brajović.

Podsjetio je na dugu historiju nagrade "Dobričin prsten" te sa žaljenjem konstatovao da velika imena, dobitnici ove nagrade više nisu među živima.

"Kada vratim sjećanje, shvatim da je ostalo samo nas sedam živih umjetnika koji imaju ovu nagradu. Osim mene, tu je Miki Manojlović, Mira Banjac, Svetlana Bojković, Jelisaveta Seka Seka Sablić, Jasna Đuričić i Mira Karanović, tako da nas vrijeme polako sklanja sa scene", zaključuje Brajović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo