8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.02.2020 / 09:15 Svijet - Predsjednik SAD-a

Trump: Uvjeren sam da Kina ulaže sve napore u borbi ptoziv korona virusa

Trump: Uvjeren sam da Kina ulaže sve napore u borbi ptoziv korona virusa
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izrazio je uvjerenje u televizijskom intervjuu u srijedu da Kina ulaže sve napore kako bi se izborila s epidemijom korona virusa.

Kina je izvijestila o padu novih slučajeva u provinciji Hubei koja je u središtu epidemije, iako se broj zaraženih i preminulih osoba svrstava među najveće svjetske vanredne situacije posljednjih desetljeća.

- Uvjeren sam da se veoma trude - istaknuo je Trump u intervjuu za Fox 10, izražavajući nadu da će stanje biti sve bolje, prenosi  Reuters.

Dvoje starijih putnika, koji se nalaze na brodu za krstarenje u blizini Tokija, zaraženih korona virusom je preminulo, a dvojica vladinih službenika su također zaražena virusom.

Japanska vlada saopćila je u četvrtak da se više putnika iskrcalo nakon dvosedmične karantene.

Na brodu Diamond Princess zaraženo je više od 620 putnika koji je u karanteni od 3. februara. Na tom brodu prvobitno je bilo 3.700 putnika.

Dvoje preminulih putnika su 87-godišnji muškarac koji je patio od srčanih bolesti i bronhitisa i 84-godišnja žena. Oboje su bili pozitivni na virus, iako je kao uzrok smrti žene navedena upala pluća, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Strahovi od korona virusa proširili su se u Južnoj Koreji u četvrtak, gdje je gradonačelnik četvrtog grada po veličini zemlje apelirao na stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru nakon što su identificirana nova 23 slučaja zaraženih korona virusom.

Kineska provincija Hubei izvijestila je o 349 novih potvrđenih slučajeva, što je pad budući da je dan prije bilo 1.693, a to je ujedno i najmanji broj prijavljenih slučajeva od 25. januara. Broj umrlih u provinciji porastao je za 108, čime je u Kini ukupno umrlo 2.100, a registrirano 74.500 slučajeva zaraze.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo