8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.02.2020 / 17:33 Svijet - Moskva

Rusija bi mogla razmotriti davanje imuniteta predsjednicima države

Rusija bi mogla razmotriti davanje imuniteta predsjednicima države
Vladimir Putin / Vijesti.ba
Ruski predsjednici mogli bi biti imuni od krivičnog progona kada napuste dužnost, na osnovu predložene ustavne reforme, saopćio je u utorak visoki poslanik.

Prijedlog, koji je uputila parlamentarna radna grupa, uslijedio je nakon što je predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca objavio široke reforme političkog sistema koje bi mogle ukinuti neke ovlasti predsjednika.  

Putinove inicijative, za kojima je uslijedlo restrukturiranje vlade, u široj javnosti se smatraju sredstvom koje bi mu omogućilo produžetak vladavine nakon što njegov predsjednički mandat istekne u 2024.

Prijedlozi parlamentarne radne grupe uključuju davanje imuniteta bivšim predsjednicima od krivičnog progona, saopćio je Pavel Krašenikov, kopredsjedavajući grupe.

- Predsjednik Rusije, kada mu isteknu sve ovlasti, dobija imunitet. Mi smo dogovorili to (predloženu reformu) - izjavio je on na sastanku radne grupe,  javila je novinska agencija RIA.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da neće komentirati prijedlog radne grupe u ovoj fazi.

Krašenikov je izjavio u ovom mjesecu da bi ruski predsjednici mogli postati doživotni senatori nakon isteka mandata. Poslanici u donjem i gornjem domu parlamenta uživaju imunitet od krivičnog progona na osnovu ruskog zakona.

Radna grupa već je predložila niz ostalih prijedloga, uključujući i onaj koji bi promijenio opis Putinovog posla u termin „vrhovni vladar“ umjesto šef države.

Donji dom ruskog parlamenta već je podržao Putinove predložene reforme u glasanju prošlog mjeseca.

Da bi se usvojili prijedlozi grupe, njih mora odobriti donji dom parlamenta u dva glasanja prije nego što o njima glasa gornji dom, razmotre ih regionalni parlamenti i potom ih potpiše Putin.

Putin je izjavio da bi se predložene promjene mogle iznijeti na nacionalnom referendumu, čiji datum tek treba biti zakazan, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo