5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

17.02.2020 / 12:24 Regija - Američki državni sekretar

Pompeo čestitao Dan nezavisnosti Kosova

Pompeo čestitao Dan nezavisnosti Kosova
Mike Pompeo / Vijesti.ba
Američki državni sekretar Mike Pompeo čestitao je Kosovu Dan nezavisnosti, navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

- Više od decenije, naše dvije zemlje uživale su u snažnom partnerstvu zasnovanom na zajedničkim vrijednostima. Suverenitet i nezavinost Kosova ostaju ključni u sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Sjedinjene Države podržavaju Kosovo na putu ka integracijama u transatlantskim institucijama i nastavit ćemo raditi na unapređenju vladavine prava, iskorjenjivanju korupcije i unapređenju ekonomskog prosperiteta za sve građane Kosova - kazao je Pompeo.

On je napomenuo da je nakon nedavnih izbora i formiranja vlade, Kosovo dobilo novu priliku da ispuni svoj puni potencijal što se tiče i građana, ali i odnosa sa susjednim zemljama.

Pompeo je kazao da nedavna dešavanja signaliziraju napredak ka investicijama, turizmu i poslovanja sa Srbijom "koji postavljaju osnovu za daljnji napredak na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u bliskoj budućnosti."

- Upućujemo najljepše želje građanima Kosova i veselimo se korištenju trenutnog zamaha u narednim sedmicama i mjesecima - poručio je američki državni sekretar.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo